Η Τζάσμιν του Γούντυ Άλεν και η Ελένη μιας διαρκούς αναζήτησης

12:00 7/12/2018 - Πηγή: Aixmi

Πριν από πέντε χρόνια η Blue Jasmine, μια σύγχρονη εκδοχή του κλασσικού «Λεωφορείον ο Πόθος» σηματοδότησε ένα από τα πολυσυζητημένα κινηματογραφικά γεγονότα παγκοσμίως, με τον πάντα πηγαίο Γούντυ Άλεν να «φωτίζει» τη φιγούρα μιας γυναίκας που έρχεται να δοκιμαστεί και να διατρέξει όσα πάντα ήθελε αλλά και όσα πάντα της φοβόταν.

Με δεδομένο ότι η δημιουργία ζωντανών πορτραίτων επί σκηνής είναι και κάτι στο οποίο μονίμως ασκείται με επιτυχία η Ελένη Ράντου τα τελευταία αρκετά χρόνια, το τολμηρό

εγχείρημα της μεταφοράς της ηρωίδας του Άλεν στη θεατρική σκηνή, για πρώτη φορά παγκοσμίως, είχε τις προδιαγραφές να απογειώσει μια ήδη εξαιρετική ιστορία. Και αναμφίβολα το κατάφερε.

Στη θεατρική απόδοση της ίδιας (σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου) όλες οι διακυμάνσεις της ζωής της ηρωίδας που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη ζωής της σε ένα καθόλου φιλικό γι’ αυτήν περιβάλλον, αποδίδονται αριστοτεχνικά. Το «κυνήγι» του παρόντος από το παρελθόν αποτυπώνεται θεαματικά στη σκηνή με συνεχή flashbacks που καταφέρνουν κάτι καθόλου εύκολο: Να μεταφέρουν μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής μαγείας στο θέατρο. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Σταμάτη Φασουλή.

Η πλούσια χρεωκοπημένη και αλκοολική Νεοϋορκέζα Τζάσμιν (Ελένη Ράντου), μετά τη διάλυση του γάμου της και την οικονομική καταστροφή του άντρα της Αλ (Μάξιμος Μουμούρης) προσπαθεί να οργανώσει πάλι τη ζωή της από το μηδέν. Οικονομικά κατεστραμμένη, μετακομίζει στην αδερφή της Τζίντζερ (Καλλιρρόη Μυριαγκού) σε μια γειτονιά του Σαν Φρανσίσκο, τη στιγμή που η δεύτερη ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Τσίλι (Παντελής Δεντάκης). Η απέχθεια της Τζάσμιν προς τον Τσίλυ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και οι συγκρούσεις ανάμεσά τους θα φέρουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Καταλύτες στη ζωή της θα σταθούν ο γιος της Ντάννυ (Ορέστης Καρύδας), ο πρώην άνδρας της αδερφής της Όγκυ (Δημήτρης Καπετανάκος), φυσικά ο άνδρας – «αποκούμπι» στον οποίο (πάλι ανεπιτυχώς) θα πιστέψει, Ντουάιτ (Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος), αλλά και ο εργοδότης που εποφθαλμιά τη ζωή της, Έντυ (Κώστας Κορωναίος).

Ακμή, πτώση και απώλεια αναμετρώνται σε ένα ψυχογράφημα από αυτά που η Ελένη Ράντου ξέρει πολύ καλά να «σκανάρει» και να καταθέτει, αφού επιλέγει επί σειρά ετών να συμφιλιώνει κωμωδία και δράμα εκθέτοντας εαυτόν ολοκληρωμένα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πάντα, στο τέλος κάθε παράστασης, εμφανώς «κουβαλάει» την αλήθεια της εκάστοτε ηρωίδας που τιμά. Το λένε τα μάτια της.

Ίσως, γιατί επιλέγει μια δική της γραμμή στο «στήσιμο» του χαρακτήρα που ενδύεται: Επιλέγει πρώτα να βρει και να «ξετυλίξει» την αλήθεια του ήρωα, την οποία πλέκει από κοινού με τη δική της αλήθεια. Κατόπιν, δεν σταματά. Την αναζητά διαρκώς. Κατά πάσα πιθανότητα, και μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Και μετά το τέλος της κάθε σεζόν.

Για πάντα.

Θέατρο ΔΙΑΝΑ – Ιπποκράτους 7, 210 3626 596

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ | Τετάρτη: 19:30, Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή & Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00

Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη

Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

The post Η Τζάσμιν του Γούντυ Άλεν και η Ελένη μιας διαρκούς αναζήτησης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα