Η Μέρκελ και η Ελλάδα ως τελευταίο Σοβιέτ της Ευρώπης…

01:41 10/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον «παίζονται» ταυτόχρονα σε διαφορετικές διαστάσεις. Τελικά, ίσως, να μην έχουν άδικο αφού η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου έμοιαζε για πολλούς ως ένα ιδιότυπο déjà vu. Κάποιοι παλιότεροι που θυμούνται το 1945 και τις ζώνες επιρροής, στις οποίες χώρισαν τον κόσμο οι Στάλιν, Τσώρτσιλ και Τρούμαν ίσως και να έπαθαν μια σχετική «προμνησία» με την σημειολογία της εμφάνισης Μέρκελ. Γιατί επέλεξε στο συγκεκριμένο

timing να επισκεφτεί την Ελλάδα και να δηλώσει ότι βλέπει «φώς στην άκρη του τούνελ»; Γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός την υποδέχθηκε με «τιμές» αντίστοιχες με αυτές που αρμόζουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ; Είναι άραγε τυχαία η σημειολογία; Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης στα νέα δεδομένα, μόλις άρχισε. Το αν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Πάντως άρχισε, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα, και έπεται συνέχεια.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κυρία Μέρκελ δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο ως αρχηγός κράτους, ήρθε πρωτίστως ως εν δυνάμει «Ηγέτις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια την υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Τα μηνύματα της επίσκεψης είναι δυο: ένα για εσωτερική κατανάλωση κι ένα δεύτερο –ακόμα πιο σοβαρό- που ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στο πρώτο σκέλος που αφορά τη συνεργασία των δυο χωρών, τόσο η καγκελάριος, όσο και ο πρωθυπουργός ήταν σαφείς: πέραν της επιμήκυνσης και των πακέτων ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα υπάρξει στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα Ενέργειας, Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο μεταφρασμένο σημαίνει ότι η Γερμανία θα «πουλήσει» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες, ενώ δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο δεύτερο σκέλος της σημειολογίας της επίσκεψης η κυρία Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές -ότι η Γερμανία είναι το αφεντικό στη Γηραιά Ήπειρο, μήνυμα που εκμεταλλεύτηκε δεδομένων των συγκυριών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες. Το είπε ξεκάθαρα ο κύριος Σαμαράς: «Σπάμε τη διεθνή απομόνωση» , τόνισε σε μια αποστροφή του, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η χώρα μας έπρεπε να πάρει μια θέση ή «από ΄δω» ή «από εκεί».

Η Ελλάδα κρατάει τη θέση της στο «κάρο» της Ε.Ε. με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των επόμενων γενεών. Το αν σωστά ο πρωθυπουργός ενέταξε την πατρίδα μας «από ΄δω μεριά» θα το κρίνει η Ιστορία… πάντως το να παραμένουμε μέσα στην κρίση «φύλλο ριγμένο στο πέλαγο» δεν είναι λύση. Επίσης, είναι πανθομολογούμενο ότι η υπόθεση με την «από εκεί» πλευρά (και όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις επαφές του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το Στρος Κάν) το ΔΝΤ και τους Αμερικανούς, δεν φαίνεται να απέδωσαν τα αν

Keywords
Τυχαία Θέματα