Η Λιβύη ενεργοποίησε τη συμφωνία με την Τουρκία -Ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικό σκάφος;

22:35 8/12/2019 - Πηγή: Aixmi

H κυβέρνηση της Λιβύης έθεσε αμέσως σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, και ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει γρήγορα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή μεταξύ Λιβύης-Κρήτης, όπως γράφει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.

Η

συμφωνία θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα στη Λιβύη στις αρχές του επόμενου χρόνου. Στο κείμενο που υπέγραψε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Φαγίζ Ες Σεράκ, αναφέρεται ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγκρίνει τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου και ότι η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία υιοθέτησής τους».

Την ίδια ώρα το κυπριακό σάιτ σημειώνει ότι η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία θα κινηθεί γρήγορα.

Πρώτο βήμα, είναι η αποστολή ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως.

Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία σημειώνει ότι είτε θα βρει φυσικό αέριο η Τουρκία είτε θα πιέσει για να αρχίσει διάλογος-πακέτο για όλες τις «εκκρεμότητες», περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Η Αθήνα επενδ’υει στο γεγονός ότι έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της νότια της Κρήτης.

The post Η Λιβύη ενεργοποίησε τη συμφωνία με την Τουρκία -Ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικό σκάφος; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα