Ο ΣΥΡΙΖΑ "βράζει" - Ο Τσίπρας προχωράει ολοταχώς στην "πασοκοποίηση"

"Ξεκινάμε μαζί για την Αριστερά της εποχής μας” ήταν το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα στο ντεμπούτο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης , που δεν είναι Όργανο λειτουργικό μεν ( και πώς να ήταν αφού αριθμεί περί τα 700 μέλη) αλλά επισφραγίζει την δύσκολη σύζευξη ΣΥΡΙΖΑ με τους "πασοκογενείς” νέους συμμάχους του.

Παρατράγουδα


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

έχει βάλει πλώρη για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου προγραμματικού, στο οποίο "όλοι οι καλοί θα χωράνε” λέει ο ίδιος με τους "κομματικούς” να ακονίζουν μαχαίρια.

Σε όποιον παρακολούθησε τις διήμερες εργασίες της "συμμαχικής” αυτής Κεντρικής Επιτροπής, ήταν εμφανές ότι η συγκατοίκηση παλιών και νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια υπόθεση δύσκολη και με πολλά παρατράγουδα στην εξέλιξή της.

Όσο για τον "γάμο” που θα προκύψει πλέον και επισήμως στο Συνέδριο του Μαίου ( εάν δεν μετακυληθεί τελικά ακόμη πιο πίσω η ημερομηνία της διεξαγωγής του) αυτός είναι βέβαιον πως δεν θα πραγματοποιηθεί εν χορδαίς και Οργάνοις, αλλά με ουκ ολίγες παραφωνίες και φάλτσα.

Μπορεί – προς το παρόν- το σενάριο για εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την βάση του κόμματος και όχι από το Συνέδριο ( όπερ δίχασε πολλούς στο εσωτερικό) να βγήκε από το τραπέζι της συζήτησης μετά την κατευναστική παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που διαβεβαίωσε ότι καταρχάς θα εκλεγεί από το Συνέδριο, ωστόσο το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη σκυτάλη σε νέα "γκρίνια”.

Και τούτο, διότι όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις μελών της Κ.Ε, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρές οι αντικρουόμενες απόψεις δύο τάσεων: Οι "προεδρικοί” , όπως ο Νίκος Παππάς θεωρούν μείζονος σημασιας ζήτημα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να έχει και στο όνομά του την ένδειξη μετασχηματισμού του σε άλλο κόμμα ( π.χ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ- Πράσινη Συμμαχία) αλλά οι εξ αριστερών του κ. Τσίπρα διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις).

Εκπλήξεις


Εν τω μεταξύ, οι πραγματικές "εκπλήξεις” για τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% δεν έχουν "σκάσει” ακόμη στο κόμμα. Διότι δεν εξαντλούνται ασφαλώς σε "ευκαιριακές” συμμαχίες και πρόσωπα, όπως αυτές με την προσχώρηση του Απόστολου Γκλέτσου στο νέο κόμμα.

Η επιλογή Γκλέτσου μπορεί να εξόργισε τινές και να φάνηκε σαν "καλαμπούρι” σε άλλους τόσους αλλά είναι βέβαιο ότι αποτελεί έναν μικρό κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα "ανοιγμάτων” που θα επιχειρήσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου στον δρόμο για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τούτο, γιατί εδώ και μήνες υποφώσκουν αδιάψευστα τα σενάρια πως όταν το κόμμα φθάσει στο Συνέδριο, θα έχουν ολοκληρωθεί και έτερες "συμμαχίες” με πολιτικά στελέχη που έχουν δραστηριοποιηθεί επί χρόνια όχι μόνον στο κέντρο, ήτοι το ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κεντροδεξιά, στελέχη της Ν.Δ που έχουν απο χρόνα χωρίσει τους δρόμους τους από την γαλάζια παράταξη.

"Οι Σημιτικοί”

Προς ώρας βέβαια, αυτό που καλούνται να "μεταβολίσουν” οι "αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ είναι την αποδαιμονοποίηση του όρου " Κεντροαριστερά”, όρος απολύτως ενοχοποιημένος στην Κουμουνδούρου έως και πρόσφατα, κυρίως γιατί παρέπεμπε στο "εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη.

Με σημαίνον πλέον στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Μπίστη αλλά και τον προνομιακό συνομιλητή του κ. Σημίτη, τον καθηγητή Νίκο Μουζέλη, το σκηνικό και στο αφήγημα της Κουμουνδούρου πλέον, ως φυσικό, αλλάζει.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα