Η Ισπανία θα ανοίξει πρώτη τον δρόμο της κόλασης;

01:46 6/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Η Ισπανία βγαίνει στις αγορές την Πέμπτη για να δανεισθεί 2 δισ. ευρώ με δεκαετή ομόλογα . Από τη διαμόρφωση του επιτοκίου θα κριθεί η δυνατότητά της να ανθίσταται στο κοστούμι του Μνημονίου που έραψε η τρόικα για την Ελλάδα , την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ήδη το κόστος δανεισμού στα δεκαετή διαμορφώθηκε σήμερα στο 6,4% ενώ κάποια στιγμή είχε αγγίξει το 6,6%.

“Οι

αγορές έκλεισαν για την Ισπανία”,  προανήγγειλε ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας. Η Ισπανία, η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης με ολικο ΑΕΠ 1,3 τρισ. Ευρώ, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τράπεζές της μετά τον ανεξέλεγκτο δανεισμό για την ανέγερση ακινήτων που μένουν απούλητα, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση τιμών και αφήνοντας “κόκκινα” χιλιάδες δάνεια.

Κορυφή του παγόβουνου είναι η τράπεζα Bankia που χρειάζεται 19 δισ για την ανακεφαλαιοποίησή της και η Ισπανία τα ζητά απευθείας από το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης χωρίς να λέει «ναι» στο Μνημόνιο . Οι Γερμανοί δεν θέλουν, σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί ο ESM ως εργαλείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θέλουν να βάλουν τους Ισπανούς σε Μνημόνιο. Μόνο που τώρα οι Γερμανοί είναι μόνοι απέναντι σε Γάλλους και Ιταλούς, ενώ η Ισπανία με εξαγωγική δυνατότητα σε αναδυόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής μπορεί να περάσει , σύμφωνα με αναλυτές, σε εθνικό νόμισμα και να ανακάμψει μέσα σε τρία χρόνια.

Θα ανοίξει η Ισπανία την πόρτα στην κόλαση της διάλυσης του ευρώ ή θα αποτελέσει τον καταλύτη για να αλλάξουν όλα στην ευρωζώνη; Την Πέμπτη ίσως ξέρουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα