Η ΕΛΑΣ δίνει οδηγίες για την καταγγελία της διαφθοράς στο δημόσιο

20:10 23/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Οδηγίες προς τους πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν περιπτώσεις διαφθοράς στο δημόσιο, εξέδωσε η ΕΛΑΣ.

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, «η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε και λειτουργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με αποκλειστική αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που μαρτυρούν

διαφθορά χαρακτήρα στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Η Αστυνομία δίνει και χρήσιμες συμβουλές για θέματα διαφθοράς:

1)Υπακούμε στους νόμους πάντοτε και παντού, απαιτώντας να τους τηρούν και οι πάντες γύρω μας.

2) Δεν κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες. Αν ανεχτούμε τις μικρές πράξεις διαφθοράς, οι εξελιγμένες μορφές τους θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι και νοοτροπίες. Προωθούμε τη διαφάνεια παντού.

3) Ενεργούμε αμερόληπτα, κρίνουμε με τη λογική. Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται ούτε από την καταγωγή ούτε από τη συγγένεια ούτε από την παρέα.

4) Δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν ξεπλένουμε χρήμα. Η συμβολή προς το κοινωνικό σύνολο ανταποδίδει οφέλη στον καθένα μας σε κάθε τμήμα της κοινής μας καθημερινότητας.

5) Η πληροφορία είναι κοινό μας αγαθό. Δεν την αποκρύπτουμε, ούτε την «κατασκευάζουμε» για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε.

6) Καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα. Οι «ομαδούλες» επικρατούν γιατί οι πολίτες δεν μιλούν. Απαιτούμε επιμερισμό ευθυνών και δικαιούμαστε να λογοδοτούν σε εμάς.

7) Ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων. Αποτελούν κομμάτι της ζωής μας καθημερινά. Επαγρυπνούμε για τη διαφθορά και διεκδικούμε την πληροφόρηση. Δικαιούμαστε να μαθαίνουμε.

8) Εκπαιδεύουμε τους νέους και τα παιδιά, τους μαθαίνουμε ότι η διαφθορά δεν είναι «μαγκιά». Με δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλάζουμε νοοτροπία.

9) Σε περίπτωση που είμαστε θύματα κρούσματος διαφθοράς στους κόλπους του διοικητικού μηχανισμού κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεώς μας με αστυνομικές ή δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, τελωνεία, ΟΤΑ, υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, Πυροσβεστικό Σώμα, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.α.) ή πληροφορηθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο υπόθεση διαφθοράς, μπορούμε να απευθυνόμαστε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες και πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζεται και αξιολογεί στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι τρόποι υποβολής των καταγγελιών είναι: Αυτοπροσώπως στην έδρα της Υπηρεσίας. Τηλεφωνικά όλο το 24ωρο. Δ.Ε.Υ.: 210-8779700 & Υ.Ε.Υ.Β.Ε.: 2310-531884 Μέσω e-mail: [email protected] , [email protected] Μέσω fax : Δ.Ε.Υ.: 210-6856508 & Υ.Ε.Υ.Β.Ε.: 2310-548690 Ταχυδρομικώς: Δ.Ε.Υ.: Λ. Κηφισίας 23 – Μαρούσι Αττικής, Τ.Κ.: 15123. Υ.Ε.Υ.Β.Ε.: Μοναστηρίου 241 – Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.: 54628

Keywords
Τυχαία Θέματα