Η εκλογή του Ολάντ θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

00:30 28/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αναμφίβολα εκπέμπουν ηχηρά και πολυσήμαντα μηνύματα, τα οποία συνδέονται ευθέως με το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σημαντική μερίδα των Γάλλων ψηφοφόρων αποδοκίμασε την πολιτική του Σαρκοζί, θεωρώντας ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι, πλέον, ετεροβαρείς. Η συμπόρευση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο πόρρω απείχε από τη σταθερή πολιτική του γαλλογερμανικού

άξονα, που στηριζόταν στην ισότιμη συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων.

Είναι γνωστό ότι η εμμονή της Άγγελα Μέρκελ να επιβάλει τις μονομερείς απόψεις της, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλούσε οξείες αντιδράσεις στη Γαλλία, τις οποίες αξιοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ. Το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών θα έχουν αντίκτυπο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν αποδέχονται την πολιτική της Μέρκελ, εγκαλώντας τη για έλλειψη ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Σήμερα έχει γίνει εμφανές ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχασε την προωθητική δύναμη που διέθετε στο παρελθόν, όταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και για δέκα χρόνια κυριαρχούσαν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και οκτώ χρόνια, βρίσκεται στον αστερισμό των πιο συντηρητικών δυνάμεων. Παράλληλα, στερείται πολιτικής ατζέντας και στιβαρών ηγεσιών. Οι κοντόφθαλμες στρατηγικές που περιορίζονται μόνο στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν απαντούν στο καίριο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται περαιτέρω οι δυνάμεις του ευρω-σκεπτικισμού.

Η πρωτοφανής κρίση που αντιμετώπισε πρόσφατα η Ευρωζώνη, κατέδειξε ότι η Ευρώπη της νομισματικής ενοποίησης, χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, χωρίς ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, οδηγεί σε αρρυθμίες και παλινωδίες, με ορατό μάλιστα τον κίνδυνο ευνουχισμού του εγχειρήματος  της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επίσης, η ελληνική κρίση ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις ενδογενείς αδυναμίες, τις εσωτερικές αντινομίες, τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι γαλλικές εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και, πρωτίστως, της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Όλοι συμφωνούν ή τουλάχιστον ελπίζουν ότι η ανάδειξη του Ολάντ στη γαλλική προεδρία θα σηματοδοτήσει έναν γενικότερο πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο αναμένει και προσδοκά και η Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίγνωση της σημασίας και του ρόλου των αλλαγών αυτών, θέτει στο επίκεντρο της προεκλογικής του στρατηγικής τα μείζονα και φλέγοντα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή δύναμη, έχει συνδέσει την έξοδο από την οικονομική κρίση με την ανάγκη να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να αναζητήσουμε κοινές προσεγγίσεις και κοινούς στόχους τόσο με τις χώρες που πλήττο

Keywords
Τυχαία Θέματα