Η ΕΕ ανοίγει δίαυλο για το χρέος – Ο ESM μελετά τρόπους ελάφρυνσης

20:08 20/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφέρει ότι εξετάζονται τρόποι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ξεκαθαρίζειόμως πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό σε πολιτικό επίπεδο.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι για να προχωρήσει το θέμα, απαιτείται ομόφωνη απόφαση της ευρωζώνης. Ωστόσο δίνει πρόγευση για το πώς θα μπορούσε να γίνει. Πιθναόν μέσω διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ή μέσω περαιτέρω παράτασης των λήξεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2015, ο ESM είχε ανακοινώσει πως

οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν αν χρειαστεί πιθανά επιπλέον μέτρα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του οργανισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Βάσει της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση. Οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα