Η χρονιά του Διαμαντίδη… (ΒΙΝΤΕΟ)

14:00 31/12/2016 - Πηγή: Aixmi

To 2016 ήταν (μια ακόμα) περίεργη χρονιά για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Αρχικά δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, αφού στις 25 Ιανουαρίου γνώρισε την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 80-66 με αποτέλεσμα να γίνουν ραγδαίες αλλαγές στην ομάδα και στο έμψυχο δυναμικό.

Βέβαια συνεχίστηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στον Φάρο Κερατσινίου αλλά αυτός ο τίτλος

έμελλε να είναι και ο μοναδικός της ομάδας τη συγκεκριμένη σεζόν.

Στη συνέχεια ήρθε ο αποκλεισμός από την Λαμποράλ Κούτσα (νυν Μπασκόνια) από το Final-4 της EuroLeague και μάλιστα με 3-0 νίκες που είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ενώ ακολούθησε η σειρά των εξαιρετικών τελικών στην Basket League, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να έχει -πλέον- τα ηνία της ομάδας. Τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση ύστερα από 12 συναπτά έτη στον Παναθηναϊκό, ενώ για δεύτερο σερί χρονιά οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν τον τίτλο.

Το καλοκαίρι έγιναν ριζικές αλλαγές στο ρόστερ με αποκορύφωμα την απόκτηση του Γιάννη Μπουρούση, ενώ οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν την ευκαιρία τον περασμένο Ιανουάριο να πουν ένα βροντερό «αντίο» στον Διαμαντίδη στο τουρνουά «Diamonds are Forever» και τον μεγάλο αρχηγό της ομάδας να φοράει για τελευταία φορά τη φανέλα με το νούμερο 13…

Ας θυμηθούμε πιο αναλυτικά, όλα όσα συνέβησαν το 2016 στον Παναθηναϊκό…

Ήττα στο ΣΕΦ και… τσουνάμι αλλαγών

Από τη μία, ο Σάσα Πάβλοβιτς θεωρούνταν… πρώην μπασκετμπολίστας. Από την άλλη, ο Όγκνιεν Κούζμιτς δεν απέδιδε τα αναμενόμενα και δεν μπορούσε να σταθεί στο ρόστερ της ομάδας. Ήρθε και η ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στις 25/1/2016 με 80-66 για να κουνήσει συθέμελα το «πράσινο» στρατόπεδο. Το τελικό σκορ μόνο… τιμητικό ήταν για τον Παναθηναϊκό αφού είχε βρεθεί και στο -30 κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλάβει δράση και να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση του ρόστερ! Ύστερα από 10 ημέρες περίπου, στο ρόστερ της ομάδας είχε προστεθεί ο Μαρκέζ Χέινς, όπως επίσης και ο Έλιοτ Ουίλιαμς. Αμφότεροι έκαναν από τη πρώτη στιγμή τη διαφορά, ειδικά ο δεύτερος, ο οποίος έδωσε απίστευτη ώθηση στους «πράσινους», τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων. Οι Πάβλοβιτς και Κούζμιτς μπορεί να παρέμειναν στην ομάδα, αλλά μόνο για τα ματς της EuroLeague.

Βέβαια το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ανακοίνωνε ότι ο Νίκος Παππάς δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του και ότι δεν πρόκειται να κάνει προπονήσεις μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Έλληνας γκαρντ μπήκε στον πάγο ενώ στις 19 Φεβρουαρίου, το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε τον κύκλο των αλλαγών με τον Αμερικανό σέντερ Βινς Χάντερ, ο οποίος αγωνίζονταν στο NBDL.

Ο πρώτος τίτλος και η πρόκριση στα Playoffs της EuroLeague

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωνε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί και κατακτούσε με χαρακτηριστική ευκολία το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Φάρο Κερατσινίου με 101-54. Μάλιστα σημείωνε και ένα ασύλληπτο ρεκόρ αφού για 20 συνεχόμενη χρονιά θα πρόσθετε (τουλάχιστον) ένα τρόπαιο στο παλμαρέ του. Αυτό ωστόσο έμελλε να ήταν και το τελευταίο τρόπαιο που θα σήκωνε ο Δημήτρης Διαμαντίδης ο οποίος είχε αναδειχθεί και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού…

Έκτοτε το ενδιαφέρον στράφηκε ολοκληρωτικά στην EuroLeague και στην προσπάθεια των «πράσινων» για πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά κυνήγησαν μέχρι και τέλος το πλεονέκτημα της έδρας χάρη στις νίκες τους απέναντι σε Λοκομοτίβ Κουμπάν (στο ΟΑΚΑ) και Νταρουσάφακα (εκτός). Τελικά περιορίστηκαν στην 3η θέση αφού υστερούσαν στην ισοβαθμία με τη ρωσική ομάδα και έπρεπε να αντιμετωπίσουν την έκπληξη της διοργάνωσης, τη Λαμποράλ Κούτσα, με μειονέκτημα έδρας.

Μάλιστα η προτελευταία αγωνιστική του ΤΟΡ-16 και το παιχνίδι με τη Τσεντεβίτα (την 1/4/2016) δύσκολα θα ξεχαστεί από το μυαλό των φίλων του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Διαμαντίδη. Η EuroLeague τον ανακήρυξε «θρύλο» της διοργάνωσης, παραδίδοντάς του και το αντίστοιχο βραβείο δια χειρός… Φραγκίσκου Αλβέρτη.


«Σκούπα» από τη Λαμποράλ και Πεδουλάκης αντί Τζόρτζεβιτς

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της «regular season» στην Basket League όπου ο Παναθηναϊκός ισοβάθμισε με τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση με 25-1 αλλά υστερούσε στην ισοβαθμία μετά τη βαριά ήττα στο ΣΕΦ, όλο το βάρος έπεσε πάνω στη σειρά με την Λαμποράλ Κούτσα. Εκεί όπου θα προσπαθούσε να πάρει τη πρόκριση για το Final-4 της EuroLeague ύστερα από τέσσερα χρόνια. Οι Βάσκοι του… διαστημικού Γιάννη Μπουρούση, είχαν το πλεονέκτημα της έδρας και τα δύο πρώτα ματς θα διεξάγονταν στην Βιτόρια.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 ήταν προγραμματισμένο το πρώτο ματς στην «Φερνάνδο Μπουέσα Αρίνα» αλλά από το ξεκίνημα του αγώνα, τίποτε δεν λειτούργησε σωστά για τον Παναθηναϊκό. Η Λαμποράλ επέβαλε από την αρχή τον ρυθμό της και με τους Άνταμς (20π.), Μπουρούση (15π.), Τζέιμς (11π.) να κάνουν τη διαφορά έφτασε στην εύκολη επικράτηση με 84-68 (Ραντούλιτσα 21π., Χέινς 11π.) και στο 1-0 στη σειρά.

Αντίθετα, το δεύτερο ματς έμελλε να ήταν τελείως διαφορετικό! Ο Παναθηναϊκός διεκδίκηση μέχρι τέλους το «μπρέικ» και αυτό χάρη σε ένα φοβερό τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έστειλε το ματς στην παράταση. Όμως στο έξτρα πεντάλεπτο δεν είχε τη βοήθεια από τους συμπαίκτες και η Λαμποράλ έκανε το 2-0 κερδίζοντας με 82-78. Και πάλι ο Μπουρούσης ήταν ο καλύτερος των Βάσκων με 14 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, ενώ οι Ντάριους Άνταμς και Μάικ Τζέιμς είχαν πετύχει από 24 και 13 πόντους αντίστοιχα. Για τον Παναθηναϊκό, ο Διαμαντίδης είχε 17 πόντους και 6 ασίστ, ενώ ο Έλιοτ Ουίλιαμς άλλους 12 πόντους.

Στην EuroLeague δεν έχε γυρίσει ποτέ σειρά «best of five» από το 2-0 και η Λαμποράλ φρόντισε να επιβεβαιώσει τον κανόνα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Στο 3ο ματς της σειράς που διεξήχθη στις 19/4 στο ΟΑΚΑ πραγματοποίησε νέα εξαιρετική εμφάνιση και «σκούπισε» τους «πράσινους» με 3-0 νίκες (84-75) με τους Άνταμς και Τζέιμς να βλέπουν σαν… βαρέλι το «πράσινο» καλάθι και να έχουν μαζί 7/15 τρίποντα. Αυτό το ματς ήταν και το κύκνειο άσμα του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον «πράσινο» πάγκο.

Την αμέσως επόμενη μέρα (20/4) ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Σέρβο προπονητή και λίγες ώρες αργότερα η πρόσληψη του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος επέστρεφε στο τιμόνι της ομάδας ενόψει των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μυθικοί τελικοί και «αντίο» Διαμαντίδη

Οι τελικοί του 2016 αναμένεται να περάσουν στην ιστορία ως οι καλύτεροι όλων των εποχών. Από τη μία, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έδινε τα τελευταία του παιχνίδια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Από την άλλη υπήρξε συγκλονιστική εξέλιξη με συνεχόμενα break της έδρας και εναλλαγές συναισθημάτων.

Με τον Αργύρη Πεδουλάκη, πλέον, στον πάγκο, οι «πράσινοι» έφτασαν στους τελικούς έχοντας αποκλείσει τον Κολοσσό με 2-0 νίκες και τον Άρη με χαρακτηριστική δυσκολία ύστερα από πέντε ματς (3-2). Μάλιστα από τη σειρά με τους «κίτρινους» έμεινε το φραστικό επεισόδιο του -τότε- προπονητή του Παναθηναϊκού με τους φίλους του Άρη μετά το τέλος του 3ου αγώνα της σειράς.

Στις 19/5/2016 διεξήχθη στο ΣΕΦ ο πρώτος τελικός της σειράς, όπου ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει το break της έδρας και να προηγηθεί με… 0-1 κερδίζοντας με 83-81 (Καλάθης 16, Φελντέιν 15-Πρίντεζης 17, Σπανούλης 15). Βέβαια η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού γνώρισε τρεις διαδοχικές ήττες, με τον Βασίλη Σπανούλη να «σκοτώνει» τους «πράσινους» με δύο buzzer beater στο ΟΑΚΑ στο δεύτερο και στο τέταρτο ματς των τελικών με το οποίο χάρισε στον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα.

Το ματς στις 30 Μαΐου 2016 ήταν και το κύκνειο άσμα του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό, αφού ύστερα από 12 συνεχόμενα χρόνια, το νούμερο «13» θα περνούσε στην ιστορία! «Είμαι γεμάτος. Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα, έτσι είναι η ζωή. Φεύγω γεμάτος, ευτυχισμένος, χαρούμενος, χαμογελαστός. Μια χαρά» είχε πει μεταξύ πολλών άλλων στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπουρούσης και οι άλλοι

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν από τα… πιο γεμάτα των «πρασίνων» όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις. Από τη στιγμή που αποτέλεσαν παρελθόν οι Χέινς, Ουίλιαμς, Ραντούλιτσα, Χάντερ, Γιάνκοβιτς και φυσικά ο Διαμαντίδης, οι «πράσινοι» είχαν… πολύ δουλειά να κάνουν. Ο πρώτος που ανακοινώθηκε ήταν ο Κρις Σίνγκλετον, ενώ ακολούθησε ο Μάικ Τζέιμς τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Βέβαια το μεγάλο όνομα που απασχολούσε τον Παναθηναϊκό ήταν ο MVP του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Μπουρούση, στον οποίο το pressing ήταν ασφυκτικό από τη στιγμή που υπήρχε και η πρόταση των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στο ΝΒΑ.

Στις 12 Ιουλίου 2015, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τελικά την απόκτηση του Έλληνα σέντερ, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους κυπελλούχους. Δύο εβδομάδες αργότερα σειρά πήρε ο Κέι Σι Ρίβερς, όπως και η ανανέωση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου για οκτώ χρόνια!! Ο Πατ Καλάθης ήταν ο επόμενος που ανακοινώθηκε από την «πράσινη» ΚΑΕ, με τον Ντιμίτρις Νίκολς να κλείνει τον κύκλο των μεταγραφών στις 2/9/2016.

Στην οροφή του ΟΑΚΑ το νούμερο «13»

Ο Σεπτέμβριος του 2016 αναμένεται να μείνει για πάντα χαραγμένος στο μυαλό όλων των φίλων του Παναθηναϊκού, πόσο μάλλον στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο μεγάλο τουρνουά που διοργάνωσε η «πράσινη» ΚΑΕ! Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Μπαρτσελόνα συνέθεταν ένα… μίνι Final-4 στο «Diamonds Are Forever» όπου θα αποσυρόταν για πάντα η φανέλα με το νούμερο «13».

Παράλληλα, οι φίλοι των «πρασίνων» είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά από κοντά τον νέο Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε έντονο το Αμερικάνικο στοιχείο. Στις 17/9 ήταν το αποκορύφωμα του τουρνουά. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης τιμάται από όλη την οικογένεια Γιαννακόπουλων και το σύνθημα «μην σταματήσεις αρχηγέ» δονούσε την ατμόσφαιρα την ώρα που έκανε για τελευταία φορά την εμφάνισή του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αγωνίστηκε 1,5 λεπτό στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέχρι να αποσυρθεί η φανέλα του στην οροφή του ΟΑΚΑ και να πάρει θέση δίπλα από αυτήν του Φραγκίσκου Αλβέρτη…

Πασκουάλ αντί Πεδουλάκη και… έλευση Τζεντίλε

Η σεζόν δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Παναθηναϊκό. Το ματς της 2ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (17/10) έμελλε να ήταν και το τελευταίο του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο των «πρασίνων». Το κάκιστο πρόσωπο και η βαριά ήττα από τους «ερυθρόλευκους» ώθησαν σε παραίτηση τον έμπειρο τεχνικό, με τον Τσάβι Πασκουάλ να παίρνει τη θέση του και να ανακοινώνεται επίσημα στις 22/10.

Η ατυχία ωστόσο χτύπησε την πόρτα του «τριφυλλιού» αφού στο παιχνίδι της Μαδρίτης, ο Τζέιμς Γκιστ τραυματίστηκε σοβαρά και έπρεπε να μείνει εκτός δράσης για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Ο Παναθηναϊκός τον αντικατέστησε με τον Κένι Γκέιμπριελ ωστόσο η ενίσχυση δεν σταμάτησε εκεί, αφού στις 19 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε και την απόκτηση του Αλεσάντρο Τζεντίλε για τους επόμενους έξι (τουλάχιστον) μήνες.

Πηγή: gazzetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα