Γιάννης Ζουγανέλης: Εύχομαι να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Θεωρώ τη στάση του ΚΚΕ χυδαία & αναξιοπρεπή

01:01 19/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, δημοφιλής ηθοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης, παρουσιαστής, μιά πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «πράματα και θάματα» στην οποία πρωταγωνιστεί στο «Μικρό Παλλάς», ενσαρκώνοντας έναν θαυματοποιό μιλάει στην aixmi.gr γιά όλα όσα συμβαίνουν στη σημερινή Ελλάδα. Σε μιά συνέντευξη που θα συζητηθεί εκφράζει τη συμπαραστασή του στον Αλέξη Τσίπρα

και τον ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζει τη στάση του ΚΚΕ, επικρίνει την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ζητεί να μην πετάμε στην πυρά κανέναν – ούτε και τη Χρυσή Αυγή εξηγώντας το γιατί – καταγγέλλει με σκληρή γλώσσα όλους τους υπουργούς παιδείας της μεταπολίτευσης, επισημαίνει την κοινωνική χρεοκοπία, τονίζει την ανάγκη γιά δημιουργία, υπερασπίζεται με πάθος τη νέα γενιά και ζητεί ισορροπία μεταξύ ελλήνων και αλλοδαπών, προσθέτοντας όμως ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες.

- Πριν έρθει η οικονομική κατάρρευση μήπως είχαμε πτωχεύσει ως κοινωνία;

Απολύτως! Είχαμε χάσει τις αξίες μας. Την ισορροπία μας. Την αξιοπρεπειά μας. Την ευγενειά μας. Την ηθική μας. Μπήκαμε στον ανταγωνισμό, ενώ πρέπει να είμαστε συναγωνιστές. Να παλεύουμε γιά να προχωράει η ζωή. Να αλλάζουμε όλοι μαζί. Βολευτήκαμε σε μία λογική ψευδοευδαιμονίας και ματαιοδοξίας. Ο ισχυρός ήταν όχι ο πνευματικά ισχυρός, αλλά αυτός που είχε πλούτο και ντυνόταν με ακριβά ρούχα και οδηγούσε πολυτελή αυτοκίνητα. Ξεχάσαμε το παρελθόν μας. Γίναμε ανιστόρητοι και αυτό ήρθε στην επιφάνεια με τη λεγόμενη «κρίση».

- Η έλλειψη παιδείας δεν οδηγεί σε ηθική χρεοκοπία;

Φυσικά. Πιστεύω ότι όλοι οι υπουργοί παιδείας ήταν άνθρωποι που μειοδότησαν εθνικά. Προβόκαραν την παιδεία συνειδητά. Αφαίρεσαν από τη γλώσσα το»χρώμα» με το μονοτονικό σύστημα. Αλλοίωσαν την ιστορία διδάσκοντας μονόπλευρα. Κατάργησαν τα αρχαία ελληνικά και αυτό θεωρήθηκε…καινοτομία ριχνοντάς μας στην παγίδα. Οι άνθρωποι είχαμε μπει τα τελευταία χρόνια σε ένα τούνελ και μας οδηγούσαν κάποιοι σε μιά απατηλή λάμψη και όχι στο πραγματικό φως.

- Ποιά είναι η «μαγική» λέξη εσύ που είσαι και «θαυματοποιός» στο θέατρο γιά να ξεκλειδώσουμε την πόρτα που οδηγεί στον προσωπικό μας παράδεισο;

Καταπληκτική ερώτηση! Δημιουργία. Να δημιουργήσουμε ο καθένας αυτό που τον ορίζει και έχει επιλέξει συνειδητά. Ακόμη και οδοκαθαριστής να είσαι παράγεις ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο. Να «μην πουλάμε μούρη». Να είμαστε λιγότερο «υπάλληλοι». Πρέπει να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον. Να μην πετάμε στην πυρά κανέναν. Ακόμη και όσους ψήφισαν Χρυσή Αυγή κι έχουν αυτόν τον επιθετικό χαρακτήρα και τον αψύ λόγο. Πρέπει να πειστούν γιά την αλήθεια. Είναι κι αυτοί ΄Ελληνες. Σαφέστατα δεν έχω καμία ιδεολογική συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή. Προς Θεού! Αλλά δεν τους πετάς αυτούς τους ανθρώπους βορά σε ένα σύστημα, το οποίο αλλοιώνει τα πάντα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μπούνε σε μία διαδικασία ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι βίας. ΄Εχουν τρομακτική όψη γιατί ξέφυγαν από τη μορφη τους. Συνεπώς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό περιβάλλον, ώστε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά.

- «Πράματα και θάματα» στη θεατρική παράσταση που πρωταγωνιστείς, πράματα και θάματα συμβαίνουν και στην Ελλάδα…

Δεν είμαι αρνητής του καλού ή μηδενιστής. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτό που ζω τις τελευταίες ημέρες. Βλέπω τον λαό να μπαίνει στη διαδικασία της ευπρέπειας, της αξιοπρέπειας και της ισορροπίας. Βλέπω την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εγρήγορση και να σηκώνει ανάστημα. Από την άλλη δεν πρέπει να «χαιδεύουμε» την εξουσία. Ο λαός είναι απεναντί της, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε ότι οι εκλογές έδειξαν ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ γιά την πολυφωνία του. Εγώ συμφωνώ με την πολυφωνία, γιατί φέρνει δημοκρατία. Γιατί ακόμα δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα μας. Βλέπω βουλευτές μειοδότες, ξεπερασμένων λογικών και απόψεων, να αρθρώνουν ψεύτικο και «ξύλινο» λόγο χωρίς ανθρωπιά. Εύχομαι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει. Θα χειροκροτήσω και θα αγωνιστώ γιά κάθε τι που θα είναι υπέρ των συμφερόντων του λαού. Και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να καταλάβω, πώς το ΚΚΕ δεν συντάσσεται στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Με όλο τον σεβασμό στο ΚΚΕ θεωρώ τη στάση του χυδαία και αναξιοπρεπή.

- Κάποιοι θα σε χαρακτήριζαν «βολεμένο». Τι απαντάς;

Δεν με ενδιαφέρει το προσωπικό μου βόλεμα. Εγώ τα κατάφερα με πολύ σκληρή δουλειά και το ξέρεις καλά αυτό, γιατί γνωριζόμαστε τριάντα χρόνια. Βιοπορίζομαι λοιπόν και δεν έχω παράπονο. Όμως το προσωπικό βόλεμα μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε σε μία φάση που σιγά σιγά οι Έλληνες αρχίζουν και βγάζουν φτερά. Πρέπει να παράξουμε όλοι. Ας πούμε οι αγρότες να δουλέψουν, γιατί δεν δουλεύουν όλοι. Να παρατήσουν τα στριπτιζάδικα στην επαρχία που «έτρωγαν» τα δάνεια και τις επιδοτήσεις. Να μην περιμένουμε τα πάντα από το κράτος. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της υπευθυνότητας. Λίγοι Έλληνες δυστυχώς, είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες.

- Είσαι ένας προοδευτικός άνθρωπος, με αιρετικό λόγο όμως γιά τη σχέση Ελλήνων και μεταναστών…

Δεν είμαι ρατσιστής. Δεν μπορώ να είμαι όμως και αντι – “ Ελληνας. Πρέπει όμως να ισορροπήσουμε με τους αλλοδαπούς. Είναι αλήθεια ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους αλλοδαπούς. Να βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους με σχέδιο και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

- Οι άνθρωποι είμαστε «φυλακισμένοι» χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Ο εαυτός μας είναι γεννημένος ελεύθερος. Και εμείς τον σκλαβώνουμε, τον καταπιέζουμε, τον ισοπεδώνουμε και δεν εκφραζόμαστε ελεύθερα. Πρέπει να εκτιθέμεθα. Μόνο έτσι αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα, την αγάπη, την ανεκτικότητα, και το σεβασμό στον αποδέκτη. Όσο πιό ελεύθερα εκφράζεσαι τόσο απαιεεί και προκαλεί αυτή η εκφραστικοτητά σου, το μυαλό και αναπτύσσεται η γνησιότητα του δικού σου λόγου. Θέλουμε αλήθεια, πίστη στη ζωή και ελευθερία γιά να την εκφράσουμε χωρίς αναστολές και καταπίεση. Η ελευθερία θέλει δύναμη στην έκφραση και πράξεις, αν μείνει στα λόγια δεν υφίσταται. Με την ελευθερία συνυπάρχεις και οδηγείσαι στην ύπαρξη.

- Τι εύχεσαι σε ένα παιδί που γεννιέται σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2015;

Να μην έχει εμπιστοσύνη στο παρελθόν. Να εμπιστεύεται από το παρελθόν μόνο τα στοιχεία της σοφίας. Να πάρει στα χέρια του την τύχη του. Να υπερασπίζεται την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι τεράστιος. Είναι ο θεμέλιος λίθος του δυτικού κόσμου. Να σεβαστεί τους γονείς του και τις παραδόσεις, αλλά να αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο. Να ανοίξει τα φτερά του και να απογειωθεί. Να μπει στη διαδικασία της εκπαίδευσης και της γνώσης. Να μην παραδοθεί σε αυτό το ανύπαρκτο κράτος, που εύχομαι κάποια στιγμή να δημιουργηθεί. Και να αποκτήσει νόμους που να υπερασπίζονται τους πολίτες από το κράτος και όχι το κράτος από τους πολίτες. Ο μεγάλος Καστοριάδης έλεγε ότι το Σύνταγμα φτιάχτηκε γιά να υπερασπίζεται τους ισχυρούς. Τα παιδιά λοιπόν είναι το μέλλον. Και πρέπει να αφοσιωθούμε σε αυτά. Να τους δείξουμε εμπράκτως την αγάπη μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα