Ερυθρός Σταυρός: Ο φόβος και η μισαλλοδοξία είναι κακοί σύμβουλοι στις αποφάσεις για τους πρόσφυγες

09:22 17/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στην προσφυγική κρίση όχι υπό το πνεύμα φόβου, αλλά με συντονισμένο τρόπο που θα προτάξει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά, επισήμανε την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν στις αυξημένες προσφυγικές ροές ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα και υψώνοντας φράκτες.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία

ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να διενεργούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα των βαλκανικών χωρών που γειτνιάζουν με την Ελλάδα εφόσον οι προσπάθειες για αναχαίτιση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεν αποδώσουν καρπούς.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό είναι περίπλοκο… αλλά επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μη λαμβάνουμε αποφάσεις βασισμένοι στον φόβο, βασισμένοι στη μισαλλοδοξία» δήλωσε ο Γκάρι Κόνιλ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των προγραμμάτων κι επιχειρήσεων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρώπη ενδέχεται να υποδεχθεί σχεδόν 3 εκατομμύρια μετανάστες ως το τέλος του 2017, σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος μιας σειράς συναντήσεων με επίκεντρο την προσφυγική κρίση.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη όχι μόνο εξαιτίας του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών, αλλά επίσης λόγω του αριθμού των χωρών που εμπλέκονται, την έλλειψη συντονισμού και του άκρως πολιτικοποιημένου και πολωμένου περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχει ανάγκη να επιτευχθεί μια συναίνεση στην Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη επιμερισμού των ευθυνών και κυρίως υπάρχει ανάγκη να επιδείξουμε αλληλεγγύη» είπε ο Κόνιλ.

«Πώς θα καταγραφεί στην ιστορία η συλλογική μας απόκριση στις επείγουσες ανάγκες της προσφοράς βοήθειας και προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών;» διερωτήθηκε.

Από τότε που οι χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα έκλεισαν τα σύνορά τους στους μετανάστες εκτός των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει συγκεντρωθεί ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, προειδοποίησε από την πλευρά της η Αγγελική Φανάκη, επικεφαλής διεθνών σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Είμαστε έτοιμοι ακόμα και γι αυτό το ενδεχόμενο, το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι χρειάζεται να εξισορροπήσουμε την κατάσταση δεδομένων των αδυναμιών» μιας χώρας, τόνισε η ίδια.

Στο μεταξύ, η Ιταλία υποδέχεται έναν ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω των κρίσεων στις χώρες της Αφρικής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

Τον Ιανουάριο, τετραπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έφθασε στην Ιταλία διά θαλάσσης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015. Ο Ρόκα είπε ότι αναμένει ότι τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι να πραγματοποιήσουν τον επικίνδυνο διάπλου από τη Βόρεια Αφρική φέτος, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τους 150.000 πέρυσι.

Πολλοί έρχονται από το Κέρας της Αφρικής, «ένα ξεχασμένο κομμάτι του κόσμου αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα