ΕΡΤ: Ευτυχώς, άνοιξε ξανά-Δυστυχώς, κομματοκρατείται…

16:52 11/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια, στις 11 Ιουνίου 20013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσιζε να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ, ανζητώντας 2,000 απολύσεις από το Δημόσιο, όπως απαιτούσε η τρόικα. Πήρε την απόφαση παρά την αντίδραση των εταίρων του στην κυβέρνηση Βαγγέλη Βενιζέλου

και Φώτη Κουβέλη -ο δεύτερος, μάλιστα, απέσυρε τη ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνητική πλειοψηφία.

Την επόμενη μέρα έγραψα στην aixmi.gr το κείμενο που ακολουθεί, με τίτλο «Λουκέτο» στην ΕΡΤ; Λάθος… Μεγάλο λάθος»,καταδικάζοντας το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ήμουν διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega και τυπικά δεν μου έπεφτε λόγος, σκέφτηκα όμως ότι δεν είχα δικαίωμα να σιωπήσω. Μίλησα ανοιχτά, χωρίς να εξωραίσω την ΕΡΤ, τη λειτουργία της οποίας χαρακτήριστα «άρρωστη».

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι οι φανατισμένες φωνές της εποχής κατηγορούσαν το Mega ότι περίπου πίεσε για το «λουκέτο», ώστε να επωφεληθεί από τις διαφημίσεις της ΕΡΤ…

Διαβάστε τι είχα γράψει:

«Η ΕΡΤ είχε, πράγματι, πολλά προβλήματα. Κομματισμού, αναξιοκρατικών προσλήψεων, αδιαφάνειας, συνδικαλιστικοκρατίας. Χρειαζόταν, εδώ και χρόνια, συγκροτημένο σχέδιο εξυγίανσης. Ουδείς τόλμησε. Και αίφνης της έβαλαν «λουκέτο» και, μαζί, μπουρλότο στις εξελίξεις.

Ο λόγος που προβάλλεται δεν είναι καν ο εξορθολογισμός της, αλλά η ανεύρεση των 2,000 απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα…

Είναι αλήθεια ότι ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο θέμα αυτό. Αντί, όμως, ο πρωθυπουργός να λύσει το πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης, αποφάσισε -παρά την ανοιχτή διαφωνία Βενιζέλου, Κουβέλη- να κλείσει την ΕΡΤ. Επέτρεψε δε στον (και δημοσιογράφο) Σίμο Κεδίκογλου να συνοδεύσει το «λουκέτο» με μια ισοπεδωτική για όλους τους εργαζομένους, ανακοίνωση.

Συμπέρασμα: Έκλεισαν την κρατική Ραδιοτηλεόραση, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί -και να δημοσιοποιήσουν αμέσως- ένα σχέδιο επαναλειτουργίας της σε άλλη βάση.

Λάθος. Μεγάλο λάθος.

Για να πολεμήσεις την αρρώστια σκοτώνεις τον ασθενή;
Πετάς στο δρόμο 2,500 ανθρώπους χωρίς καμια αξιολόγηση;
Σβήνεις τη φωνή της χώρας στα πέρατα του κόσμου;
Εξαφανίζεις μια από τις ελάχιστες νησίδες Πολιτισμού στον τηλεοπτικό χάρτη;

Όχι, δεν το κάνεις αυτό. Προετοιμάζεις καλά την κίνησή σου, διαμορφώνεις πολιτικά τις συμμαχίες σου, διαχωρίζεις τους έντιμους και άξιους εργαζόμενους από τους κομματικούς εγκάθετους, τα λαμόγια και τους εγατοπατέρες, και προχωράς στη δημιουργία ενός νέου φορέα απαλλαγμένου από τα κομματικά δεσμά.

ΥΓ1 Θεωρώ απολύτως υποκριτικές τις σπαραξικάρδιες φωνές όσων μέχρι χθες κατακεραύνωναν τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Οι κομματικές σκοπιμότητές τους βγάζουν μάτι.

ΥΓ2 Στέλνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους συναδέλφους μου, που -παρά τον θανάσιμο κομματικό εναγκαλισμό- προσπάθησαν επί πολλά χρόνια να κρατήσουν ψηλά τη δημοσιογραφική σημαία.

ΥΓ3 Ο κίνδυνος -λόγω του κάκιστου χειρισμού- να βγουν δικαιωμένοι και όλοι όσοι έχουν συμβάλλει στην απαξίωση της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, είναι πολύ μεγάλος.

ΥΓ4 Η πιθανότητα να κλονιστεί η κυβερνητική σταθερότητα δεν είναι διόλου αμελητέα.

ΥΓ5 Έλεγχος στα πεπραγμένα των διοικήσεων, των τελευταίων ετών, θα γίνει; Στα μπόνους που μοιράζονταν, ενώ η ΕΡΤ είχε ζημιές, στις ασύλληπτου κόστους εξωτερικές παραγωγές, στους απίθανους μισθούς των φίλων και συγγενών του εκάστοτε υπουργού Τύπου»;

Προσθέτω σήμερα και ένα 6ο υστερόγραφο: Πολύ καλά έκανε και άνοιξε ξανά την ΕΡΤ η κυβέρνηση Σύριζα -ΑΝΕΛ. Έκανε πολύ άσχημα, όμως, που της φόρεσε το δικό της «κομματικό κοστούμι». Ακολούθησε ακριβώς τα χνάρια των προκατόχων της του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο απογοητευτικό, όπως και πριν από το «λουκέτο». Το γεγονός ότι οι τηλεθεατές τής έχουν γυρίσει την πλάτη, τα λέει όλα…

Follow on twitter: @XrPanag

Keywords
Τυχαία Θέματα