Επίθεση από το τουρκικό ΥΠΕΞ στον Πρ. Παυλόπουλο για τη… στρατικοποίηση των Δωδεκάνησων

09:59 9/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Οι απόψεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ότι η Αθήνα θα μπορούσε να επανερμηνεύσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στο πλαίσιο της «προληπτικής άμυνας», μιλώντας σε εκδηλώσεις για την Επέτειο της Προσάρτησης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση και τη δριμεία κριτική στο πρόσωπο του Προέδρου από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε

την ανησυχία του για τις παρατηρήσεις Παυλόπουλου που θέτει υπό αμφισβήτηση το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου:

«Διατυπώνουμε την αντίρρησή μας για τη στρατικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα, καθώς αυτό απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας και αποτελεί βασικό μας δικαίωμα, το οποίο χορηγήθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, συνεχίζουν στον προκλητικό τους τόνο κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «κρύβεται πίσω από μία φανταστική τουρκική απειλή στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει το καθεστώς της αποστρατικοποίησης».

Το θέμα ήταν ένα από τα πολλά που αφορούν στο Αιγαίο και προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως τονίζει η Άγκυρα, το θέμα της αποστρατικοποίησης στηρίζεται σε πέντε διεθνώς δεσμευτικές συμφωνίες, που ξεκινά με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913 και κορυφώνεται στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει στην ανακοίνωσή του τις επιθέσεις εναντίον του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα τονίζοντας ότι αγνοεί το διεθνές δίκαιο το οποίο παραβιάζει διαρκώς η Ελλάδα: «Η Eλλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, αλλά όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την ασταθή προσέγγιση της χώρας αυτής, θέλουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας και την πίστη μας στην κρατική σοβαρότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα