Επίσημη διαμαρτυρία από την Τουρκία – Στο ΥΠΕΞ ο Ολλανδός επιτετραμμένος

12:53 13/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας παρέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της χώρας για την κακή συμπεριφορά που δέχθηκαν οι δύο Τούρκοι υπουργοί, Εξωτερικών και Οικογενειακών Υποθέσεων, καθώς και την κακομεταχείριση Τούρκων πολιτών στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν του διπλού διπλωματικού επεισοδίου το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα

με το Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο και του παρέδωσε τις δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας εκφράζοντας πλέον με επίσημο διπλωματικό τρόπο την αντίδραση της Τουρκίας στις ολλανδικές πρακτικές.

Το Anadolu αναφέρεται στην ανάκληση άδειας επίσκεψης προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο αλλά και στην απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων την Κυριακή. Προσθέτει πως τη στιγμή που Τούρκοι πολίτες διαδήλωναν στο Ρότερνταμ ειρηνικά αντιμετώπισαν επιθετική αστυνομική συμπεριφορά, από σκύλους και κανόνια νερού, ενώ γίνεται λόγος για περιττή χρήση βίας.

Η πρώτη διακοίνωση διαμαρτυρίας αναφέρεται στην απέλαση της Καγιά κι άλλων Τούρκων διπλωματών, τονίζοντας ότι έτσι παραβιάστηκε η Συνθήκη της Βιέννης του 1961 σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις. Η συνθήκη αυτή είναι μία διεθνής συμφωνία που αναγνωρίζει προνόμια σε μία διπλωματική αποστολή, ώστε διπλωμάτες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους χωρίς φόβο δίωξης ή παρενόχλησης από την οικοδέσποινα χώρα.

Επίσης, με το διάβημα αυτό απαιτείται η ολλανδική κυβέρνηση να ερευνήσει το περιστατικό και να ενημερώσει επισήμως την τουρκική για τα αποτελέσματα.

Η δεύτερη διακοίνωση διαμαρτυρίας αφορά την κακομεταχείριση της τουρκικής κοινότητας και των πολιτών που εξασκούσαν το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν ειρηνικά στο Ρότερνταμ. Σύμφωνα με το σημείωμα του τουρκικού ΥΠΕΞ, η κοινότητα και οι πολίτες έγιναν αντικείμενο απάνθρωπης μεταχείρισης και προσβολών από τις ολλανδικές Αρχές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαίτησε τιμωρία εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που εμπόδισαν την τουρκική κοινότητα από το να εξασκήσουν αυτό το δικαίωμά τους.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τόνισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν συγγνώμη καθώς οι Τούρκοι πρέπει να απολογηθούν για τη συμπεριφορά τους. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους παρανοϊκή και τις δηλώσεις του Ερντογάν περί ναζιστικών συμπεριφορών απαράδεκτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα