Επιμένει ο Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις

01:30 8/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, απαίτησε ξανά “επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις” προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσει η Ελλάδα “να επιστρέψει στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης”.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ σε τηλεδιάσκεψη, ο κ. Τόμσεν προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των διαφωνιών στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

για το ελληνικό προγράμμα σημειώνοντας πως είναι σπέκουλα πως υπάρχει διαχωρισμός (split) των διευθυντών και πως η διατύπωση διαφωνιών είναι συνήθεις πρακτική και όχι κατι σπάνιο.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως για να επανέλθει σε μια εύρωστη ανάπτυξη η συγκεκριμένη έκθεση δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση και πως σκοπός της είναι να αναδείξει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδακαι επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσεις συντάξεις καθώς και το αφρολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη.

Ομολόγησε ότι έχει σημειωθεί προόδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμειου αναφορικά με τις προυποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους.

Αναφέροντας χαρακτηρισιτκά ότι “έχει περιοριστεί το χάσμα” καθώς οι “Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον Προυπολογισμό της” .

Ωστόσο υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

O κ. Τομσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Όμως, πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιό φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πάντως, υποστήριξε ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, ανοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Τόμσεν αν και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης είπε πως “το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit”.

Keywords
Τυχαία Θέματα