Επικρίσεις στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

18:41 27/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Μηνύσεις για προσβολές κατά του Πρόεδρου Ερντογάν, δίκες εναντίον δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών. Έντονες οι επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Άγκυρα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Τουρκία έχει στόχο να γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ εδώ και χρόνια είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και τα 47 κράτη που είναι μέλη του ευρωπαϊκού οργανισμού έχουν δεσμευθεί να σέβονται τα

ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, προειδοποίησε για μια σειρά καταπατήσεων που διαπίστωσε, αρχής γενομένης από την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ξένων ανταποκριτών: «Είναι μια πολύ αρνητική τάση, η οποία θα πρέπει να ανατραπεί» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ARD, στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.

Ο Λετονός Νιλς Μουίζνιεκς επιρρίπτει στην τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική δικαιοσύνη, ότι καταπατούν τους νόμους για να υποχρεώσουν τις επικριτικές φωνές να σιωπήσουν. Ως παράδειγμα αναφέρει τις δίκες εναντίον περισσότερων από χιλίων καθηγητών πανεπιστημίων, οι οποίοι κάνουν έκκληση για ειρήνη στα νοτιανατολικά της χώρας. Αυτή η έκκληση είναι προπαγάνδα υπέρ του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος PKK, θεωρεί η τουρκική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ότι πρόκειται για αξιόποινη πράξη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο
Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία επισκέφθηκε και τις κουρδικές περιοχές στα νοτιανατολικά της χώρας όπου οι κάτοικοι εκεί κάνουν λόγο για «σφαγές» εναντίον του τοπικού πληθυσμού.

«Τα οδοφράγματα είναι πράγματι πρόβλημα και παραβίαση του δικαίου όμως είδα το μέγεθος της καταστροφής στο Ντιγιαρμπακίρ. Είχαν καταστραφεί ολόκληρα κτήρια και προφανώς με βαρέα όπλα. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη για να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα. Εδώ δεν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μόνο μέσα στους πρώτους είκοσι μήνες της θητείας του κατέθεσε δια των εκπροσώπων του 1.800 μηνύσεις εναντίον πολιτών για προσβολή καταρρίπτοντας έτσι κάθε ρεκόρ σε παρόμοια θέματα.

Και το γενικό συμπέρασμα που συνάγει ο Νιλς Μουίζνιεκς είναι ότι απαγορεύεται η κριτική στην Τουρκία και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα