Εντυπωσίασαν οι χαλκουνάδες στο Αγρίνιο

10:10 7/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Τα βλέμματα μικρών και μεγάλων “μαγνήτισαν” και φέτος οι χαλκουνάδες στο Αγρίνιο με την αναβίωση του εθίμου των χαλκουνιών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε λίγο μετά τις 10:00 στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσει από κοντά την αναβίωση του εθίμου, με τα χαλκούνια να μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα, παράλληλα «θερμαίνοντας» την ατμόσφαιρα.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αναβιώνει στο Αγρίνιο ο χαλκουνοπόλεμος. Ειδικότερα, όταν ολοκληρωθεί η περιφορά του Επιταφίου της κάθε ενορίας,

οι «χαλκουνάδες» συγκεντρώνονται στην πλατεία Δημοκρατίας για να πάρουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο.

Η προετοιμασία του χαλκουνιού ξεκινάει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από το Πάσχα. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μίγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Παράλληλα οι χαλκουνάδες αναζητούν το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού που δοκιμάζεται νωρίτερα για να είναι ασφαλές.

Η ιστορία του εθίμου φθάνει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες άναβαν τα χαλκούνια κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους Τούρκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας

Πηγή: agriniopress.gr

The post Εντυπωσίασαν οι χαλκουνάδες στο Αγρίνιο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα