Ένταση: Τουρκική πλατφόρμα γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ‏

17:44 3/11/2014 - Πηγή: Aixmi

«Χοντραίνει το παιχνίδι» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μετά την απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει πλατφόρμα γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λευκωσίας, για να ξεκινήσει δικές της έρευνες υδρογονανθράκων.

Η Αθήνα απαντά στέλνοντας μια φρεγάτα και το υποβρύχιο «Πρωτέας» -κίνηση καθαρά στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή. Άλλωστε, από τις αρχές Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros», με την κάλυψη τεσσάρων πολεμικών πλοίων,

πλέει συνεχώς σε περιοχή όπου η Λευκωσία έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα για την έρευνα και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Το βασικό είναι, βέβαια, να μη μετατραπεί σε στρατιωτική κρίση η μέχρι σήμερα οικονομική, αλλά και να μην σταματήσουν οι έρευνες που έχει ξεκινήσει η Κύπρος, επειδή έτσι απαιτεί η Τουρκία. Η κλιμάκωση της έντασης δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγήσει σε επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων.

Διεθνώς το κλίμα, πάντως, δεν είναι και τόσο ευνοϊκό. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δηλώνουν μεν ότι είναι δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, αποφεύγουν όμως να πουν στην Αγκυρα να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειές της.

Αγνωστο είναι, επίσης, τι στάση προτίθεται να κρατήσει το Ισραήλ. Θα συνεχίσει ως το τέλος να στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο; Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η Αίγυπτος, η οποία έχει εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Το ερχόμενο Σάββατο 8 Νοεμβρίου συγκαλείται στο Κάιρο τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου -Κύπρου και την Ελλάδας, με σκοπό να προωθηθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών.

Πριν πάει στο Κάιρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σίσι, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κύπρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα