Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας: «Eκχωρείται»;

10:02 24/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το μοναδικό ελληνικό κρατικό ερευνητικό κέντρο εκτός Ελλάδας, που δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο τη χώρα μας, εξακολουθεί να ταλανίζεται!
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η έρευνα του αρχειακού υλικού και η δημοσίευση μελετών για την ιστορία του ελληνισμού κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους καθώς και για τις σχέσεις του Βυζαντίου και του νεότερου ελληνισμού με τον δυτικό κόσμο.

Είναι σε όλους γνωστό ότι το Ινστιτούτο αυτό, που έχει

συμβάλει σημαντικά στη μελέτη της ιστορίας της Γαληνοτάτης αλλά και στη μετάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Δύση, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει. Έχουν περάσει τρία χρόνια που εκκρεμεί ο διορισμός της διοίκησης του Ινστιτούτου. Φαίνεται ότι η απόφαση είναι δύσκολη, γιατί με το νέο νομοσχέδιο η Ακαδημία Αθηνών, που ήταν από την αρχή της λειτουργίας του υπεύθυνη για την επιλογή του Διευθυντή του Ινστιτούτου έπειτα από προκήρυξη της σχετικής θέσης, είναι πλέον αμέτοχη.

Είχα αναφερθεί και στο παρελθόν από τη θέση αυτή στην κακοδαιμονία που δέρνει το Ινστιτούτο. Τις προάλλες, όμως, διάβασα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε ένα «γενναίο» βήμα: άλλαξε τις κλειδαριές και κλείδωσε τον ναό του Αγίου Γεωργίου που λειτουργούσε η ελληνική κοινότητα της Βενετίας για τις ανάγκες της! Ο λόγος είναι ότι μια ομάδα ειδικών θα καταγράψει τα ιστορικά κειμήλια, τα οποία βρίσκονται μέσα στην εκκλησία. Αρχίζω, λοιπόν, να σκέπτομαι μήπως και το Ινστιτούτο και ο Ναός εντάσσονται στην επερχόμενη εκποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου!..

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι – ενώ όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε πια ότι η χώρα μας είναι η μοναδική «μνημονιακή» χώρα που υποχρεώθηκε να υπογράψει την εκχώρηση της εθνικής της αυτοτέλειας και του εθνικού της πλούτου με ισχύ μάλιστα και μετά την υποτιθέμενη λήξη του μνημονίου – παραμένουμε βουβοί!

Αιδώς Αργείοι! και ας ακουστούν οι χαρακτηριστικοί στίχοι του ομότιτλου ποιήματος του Κ.Βάρναλη:

Με ζήλο στα σχολειά της προδοσίας
του σάπιου αιώνα σέπεται η γενιά
χαίρονται της σκλαβιάς την ξεγνοιασιά
και τρέμουν του λαού την παρουσία…

Στέλλα Πριόβολου

The post Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας: «Eκχωρείται»; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα