Ελ Μπαραντέι: Η Δύση άνδρωσε τους τζιχαντιστές

20:34 25/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο κάτοχος του νόμπελ Ειρήνης και πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατηγορεί τη Δύση και την καθιστά, στην ουσία, υπεύθυνη για τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους και γενικότερα για τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή der Standart αναφέρει ότι το ισλαμικό κράτος είναι συνέπεια της κακομεταχείρισης της Μέσης Ανατολής, καθώς η Δύση «πήγε στο κρεβάτι» με όλους τους δικτάτορες, αδιαφορώντας πλήρως για τους ανθρώπους.
Θέτοντας

το ερώτημα «ποιος άραγε έφερε το Ισλάμ στην πολιτική;» ο Ελ Μπαραντέι επισημαίνει πως η Δύση ακολούθησε πολιτική παρωπίδων: Στο μεν Αφγανιστάν χρησιμοποίησε τους Μουτζαχεντίν οι οποίοι αργότερα συνέχισαν μόνοι τους, ενώ στη Συρία επιδίωξε να εξελίξει ένα είδος «μετριοπαθών επαναστατών», οι οποίοι αυτομόλησαν στους εξτρεμιστές.

Επιπλέον – αναφέρει – η ζωή στη Μέση Ανατολή ισοδυναμεί με ένα είδος σκλαβιάς, δεν υπάρχει ελευθερία για να εκφραστεί κανείς και να εξελιχθεί – ενώ σ’ αυτά προστίθεται η μεγάλη φτώχεια, η ανισότητα, το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον

Ως προς την προσχώρηση ανθρώπων από τη Δύση στο Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνει ότι υπήρξε αποτυχία στο να μεταδοθεί στους νέους η εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα, απέναντι στο οποίο υπάρχει μεγάλη διαμαρτυρία. Αρκεί να δει κανείς την επικρατούσα ανισότητα – συνεχίζει – όπου τον επόμενο χρόνο, ποσοστό 1% των πλούσιων, δηλαδή «80 δισεκατομμυριούχοι που χωράνε σε ένα λεωφορείο», θα έχουν περιουσία όσο το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κατά την άποψή του, απαιτείται μια θρησκευτική μεταρρύθμιση, και η περιοχή θα πρέπει να πάρει στα χέρια της τις τύχες της, τα δικά της προβλήματα. «Είναι καλό να καταπολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Αν δεν αναλογιστούμε ποιες είναι οι αιτίες του ωστόσο, θα έχουμε ένα υπ’ αριθμόν 2 Ισλαμικό Κράτος, ένα υπ’ αριθμόν 3 κ.ο.κ..
Ίσως χρειαζόμαστε ένα τελείως νέο σύστημα, ίσως πρέπει το κράτος να επανεξεταστεί πλήρως και ενώ για τους διεθνείς ομίλους δεν υπάρχουν πλέον σύνορα εδώ και πολύ καιρό, εμείς εργαζόμαστε με τους διεθνείς θεσμούς που δημιουργήθηκαν μετά το 1945″, καταλήγει ο νομπελίστας

Keywords
Τυχαία Θέματα