Έκλεισε τα μάτια του ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου

02:26 15/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Σπουδαίος επιστήμονας και μεγάλη προσωπικότητα, ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, έφυγε σε ηλικία 76 ετών.

Δεν ήταν μόνο η επιστημονική του επάρκεια και οι εξαιρετικές επιδόσεις του στον τομέα της καρδιοχειρουργικής που τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά και η μοναδικότητα του χαρακτήρα του, η αυθεντικότητά του, η ανθρωπιά του και το «ταλέντο» της επικοινωνίας που είχε με τους ασθενείς του. Στοιχεία τόσο έντονα, που τους έκανε ακόμη και να κατέβουν στο δρόμο προκειμένου να του συμπαρασταθούν την εποχή που κατηγορήθηκε –και τελικά αθωώθηκε– για χρηματισμό.

Γεννημένος

στο χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας το 1936, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική όπου και μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική θώρακος.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Ήταν το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, το οποίο και κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη των ασθενών, που μέχρι τότε ξενιτεύονταν σε Αμερική ή Βρετανία ή επέλεγαν ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών για τη θεραπεία τους.

Χειρουργούσε ακατάπαυστα και ακούραστα και πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, στέλνοντας στο Παπανικολάου ασθενείς από όλη τη χώρα.

Η κλινική έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα και κέντρο μεταμοσχεύσεων για κάθε λογής μεταμοσχεύσεις, ενισχύοντας τη φήμη και την αίγλη της.

Μεγάλη αγάπη του η ομάδα του Άρη, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος στο μπάσκετ για ένα διάστημα και στήριζε διαχρονικά από διάφορες θέσεις.

Η ικανοποίηση και η χαρά, όμως, από τη φήμη και την επιτυχία του έσβησαν απότομα, όταν, το 2006. Η αυτοκτονία της 26χρονης κόρης του κλόνισε τον Παναγιώτη Σπύρου. Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν και στην υγεία του.

Τα τελευταία δύο χρόνια νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα