Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς – Ακριβή η έξοδος από τα μνημόνια

12:27 20/5/2018 - Πηγή: Aixmi

«Σε όλα τα θέματα έχουμε κλείσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Σε δήλωσή του ο υπουργός επεσήμανε ότι «πολλά πράγματα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες μέρες, μερικά είναι δύσκολα τεχνικά. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου«.

Αναλυτικά:

«Σήμερα έχουμε μια τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε ακριβώς τι

έχουμε να κάνουμε μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πολλά πράγματα αρχίζουν να γίνονται. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά. Πρέπει να τρέξουμε και να είμαστε οργανωμένοι. Άρα, στο Εuropgroup της 21ης Ιουνίου – όπως σας έχω πει πολλές φορές, υπάρχουν τα τρία – τέσσερα κομμάτια του παζλ τα οποία πρέπει να μπουν στη θέση τους. To πρώτο ( σ.σ. η 4η αξιολόγηση) ήδη έχει πάρει το δρόμο του. Ίσως την Τετάρτη ή την Πέμπτη να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Επίσης, στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Tέλος σχετικά με τα ζητήματα για τα οποία σας είχα πει ότι είναι αγκάθια, θεωρώ ότι τώρα λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι πολύ ευχαριστημένος«.

Σχετικά με τα θέματα που τεθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η δ’ αξιολόγηση, πηγές του υπουργέιου Οιικονομικών επεσήμαναν ότι υπήρξε συμφωνία στο θέμα των ανρικειμενικών αξιών κι έτσι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους καθώς όπως σημείωσαν οι θεσμοί έβαλαν νεκρό στο κρασί τους και η συζήτηση έγινε επί της ουσίας. «Για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκε με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά«, σχολίασαν.

Επίσης, κατά τις επαφές με τα κυβερνητικά κλιμάκια έκλεισαν τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης. Αναλυτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα διαμορφώθηκε στα 8.000 ευρώ για ένα άτομο και με ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 24.000 ευρώ. Αυξάνεται κατά 50% για κάθε μέλος, δηλαδή για ένα ζευγάρι το επίδομα δίδεται για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ και το ανώτατο ποσό του επιδόματος είναι τα 210 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και αφορά 1,2 εκατ. δικαιούχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» βαρύ θα είναι το τίμημα της εξόδου από το μνημόνιο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μισθωτοί θα χάσουν περίπου έναν μέσο μισθό και οι συνταξιούχοι έως τρεις συντάξεις το 2019 και το 2020, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων.

Στην περίπτωση της μείωσης του αφορολογήτου, το 2020 για πρώτη φορά περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου, θα πληρώσουν φόρο της τάξης των 650 ευρώ. Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση προσδοκά να περιορίσει το πολιτικό κόστος με τα αντίμετρα και κυρίως με επίδομα ενοικίου σε 550.000 οικογένειες.

The post Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς – Ακριβή η έξοδος από τα μνημόνια appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα