Εισαγγελική παρέμβαση για τη φυλάκιση της καθαρίστριας -Θύελλα αντιδράσεων

11:06 23/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη Βολιώτισσας καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Η εισαγγελέας ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης, όπως ζήτησε ο δικηγόρος της κααρίστριας. Παράλληλα, η κ. Δημητρίου θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης, για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης

ενόψει του δικονομικού περιθωρίου για την άσκηση αναίρεσης αναμένεται να προχωρήσει και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής για την κατηγορουμένη. Σε μία τέτοια περίπτωση η σχετική αίτηση μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης , ώστε να κρίνει η σύνθεση του δικαστηρίου εκείνου το αίτημα για την αποφυλάκισης της γυναίκας.

Την ίδια ώρα, την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της 53χρονης καθαρίστριας, ζητεί με σχετική αίτηση που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος της. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος Γιώργος Σινέλης δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και τότε θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αναίρεσης.

Το θέμα έχιε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον δικαστικό χώρο αλλά και στα δυνδικάτα εργαζομένων καθώς και στον πολιτικό κόσμο. Όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται να της δοθεί χάρη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σκεπτικό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όπως συνηθίζεται την περίοδο των εορτών.

Η Εθνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κάνει λόγο για «απάνθρωπη» καταδίκη της καθαρίστριας με «τερατώδη» ποινή. «Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις», τονίζεται.

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στην καθαρίστρια από τον Βόλο και τονίζει ότι «κανείς δεν επικροτεί σφάλματα και αθέμιτες πρακτικές διεκδίκησης μιας θέσης εργασίας, αλλά είναι αδιανόητο να τιμωρείται με εγκλεισμό μια εργαζόμενη για την τέλεση αδικήματος που έλαβε χώρα πριν από 22 χρόνια.
«Τα δικαστήρια οφείλουν να επανεξετάσουν την υπόθεση. Η 53χρονη γυναίκα πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα από τις φυλακές Θήβας στις οποίες έχει οδηγηθεί. Ο Δήμος Βόλου οφείλει να πάρει καθαρή θέση υποστήριξης της εργαζόμενης. Τα συνδικάτα, τα κινήματα αλλά και όλη η κοινωνία πρέπει να σταθεί στο πλευρό της! Το δικαίωμα στη δουλειά δεν είναι έγκλημα! Τονίζει μεταξύ άλλων στην άποψή του, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διεθνιστικής σοσιαλιστικής οργάνωσης ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Ν. Κανελλής.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με ανακοίνωσή του “αξιώνει την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας, η οποία εργάζονταν επί 20 χρόνια σε παιδικό σταθμό του Βόλου και η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση γιατί εργαζόταν με «πλαστό απολυτήριο» δημοτικού. Η συνάδελφος ήταν απόφοιτη της Ε΄ δημοτικού και όχι της ΣΤ΄.

Τη στιγμή που καραμπινάτες οικονομικές υποθέσεις εκκρεμούν ζημιώνοντας το δημόσιο κατά εκατομμύρια ευρώ, το κράτος και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη καταδικάζουν και φυλακίζουν μια εργαζόμενη γυναίκα.

Αποδεικνύεται ότι η αστική δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι. Εξοντώνει τους εργαζόμενους και αφήνει στο απυρόβλητο τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Μόνο στην Λάρισα, είναι γνωστό ότι αρκετοί έχουν «χρεωκοπήσει» τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας χρέη δεκάδων εκατομμυρίων προς τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και κυκλοφορούν άνετοι και ωραίοι χωρίς να τους αγγίζει καμιά δικαιοσύνη και καμία κυβέρνηση.

Η συνάδελφος ούτε έκλεβε, ούτε καταχράστηκε δημόσια χρήματα. Τα δούλευε και τα δούλευε σκληρά.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί να τερματίσει τώρα ο γολγοθάς της συναδέλφου, άμεσα να αποφυλακιστεί και να γυρίσει στη δουλειά της».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πολιτικού κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δικαστική απόφαση που «προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας «εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια».

Επίσης το ΚΚΕ ζητεί την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας-εργαζόμενης σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, τόσο το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την «αδιανόητη δεκαετή ποινή της» στις φυλακές της Θήβας, «συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποτμαιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε ειρωνικά μέσω twitter: «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια».

The post Εισαγγελική παρέμβαση για τη φυλάκιση της καθαρίστριας -Θύελλα αντιδράσεων appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα