Εισαγγελείς για Novartis: Μίζες 50 εκατ ευρώ σε πολιτικούς, 3 δισ ζημιά

13:43 6/2/2018 - Πηγή: Aixmi

«Λαδώθηκαν» με 50 εκατομμύρια ευρώ 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, σύμφωνα με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Aυτό αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, με γνώση της δικογραφίας που απεστάλη στη Βουλή. Ένας προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να αναφέρει πως 3 από τα πρόσωπα αυτά πήραν ως μίζες

τα 40 από τα 50 εκατομύρια, πριν από το 2010. Η μερίδα του λέοντος αφορούσε στην αγορά των περίφημων εμβολίων για τη γρίπη.

Η ζημιά του κράτους από τη Novartis, στη δεκαετία 2000-2015, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Γενικά στο χώρο της Υγείας και, κυρίως, στο χώρο του φαρμάκου έχει προκληθεί ζημία στο δημόσιο 23 δισ. ευρώ, κατά την ίδια περίοδο. Λόγω διαφθοράς ή αμέλειας, από το 2000 και μετά η Ελλάδα δαπανούσε σε φαρμακευτική δαπάνη το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στη Βουλή η δικογραφία – Ανακοινώνονται τα ονόματα

Στις 14.30 συγκαλείται εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων στην Βουλή με αφορμή την δικογραφία για την υπόθεση Novartis. Μισή ώρα αργότερα θα ανοίξει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, έτσι ώστε να παραδοθεί στα κόμματα η δικογραφία για τη Novartis.

Πώς γινόταν η κομπίνα

Κατά τους μάρτυρες, η κομπίνα γινόταν ως εξής: Τιμολογούντο τα φάρμακα της Novartis και εγκρίνονταν για να μπουν στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με τα φάρμακα άλλων εταιρειών που καθυστερούσαν να εγκριθούν. Στη συνέχεια η Νovartis αποζημιωνόταν από τα ασφαλιστικά Ταμεία ταχύτερα από ό,τι οι άλλες εταιρείες για τα δικά τους φάρμακα.

Τα φάρμακα τα οποία δίδονταν με αυξημένες τιμές, αφορούσαν κυρίως τους τομείς της ογκολογίας και της οφθαλμολογίας.

Συνολικά 30 πολιτικά και μη πρόσωπα (υπουργοί, πρωθυπουργοί, 4-5 γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων κλπ) φέρονται να πήραν περί τα 60 εκατομμύρια σε μίζες.

Εισαγγελείς για Novartis: Μίζες 50 εκατομ ευρώ σε πολιτικούς, 3 δισ η ζημιά

The post Εισαγγελείς για Novartis: Μίζες 50 εκατ ευρώ σε πολιτικούς, 3 δισ ζημιά appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα