Είναι ο Γκλεν Κιμ σύμβουλος της Κυβέρνησης και πόσα παίρνει;

18:06 2/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Tο θέμα της παραμονής ή όχι του Γκλεν Κιμ ως σύμβουλου της Κυβέρνησης επί οικονομικών ζητημάτων, καθώς και των απολαβών του, επαναφέρει στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί για την θεσμική σχέση, δια της οποίας φέρεται να συνδέεται ο Κορεάτης οικονομικός σύμβουλος με την κυβέρνηση, αφού μετά από τη “βοήθεια που προσέφερε” στον πρώην Υπουργό Υπ. Οικ., Γ. Βαρουφάκη,

παρουσιάζεται και “στο πλευρό” του Ε. Τσακαλώτου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Κακλαμάνης:

«Αποτελεί σύμβουλο σας ή είναι συνεργάτης κάποιου άλλου μέλους της Κυβέρνησης; Ποια θέματα χειρίζεται ως ιδιώτης που συνοδεύει τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό σε επίσημες συναντήσεις του στο εξωτερικό, στη σύνοδο κορυφής, σε Eurogroup και Ecofin; Οι ιδιότητες του ως συνεργάτης κυβερνήσεων και διαχειριστών κρατικών χρεογράφων -όπως είχε επισημάνει στη Βουλή ο Γιάννης Βαρουφάκης- για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου;» ρωτάει συγκεκριμένα ο Ν. Κακλαμάνης.

Τέλος, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών τονίζει ότι «πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή επίσημα έγγραφα της σύμβασης εργασίας ή οποιοδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την πρόσληψη του από το Ελληνικό Δημόσιο, αφού ακόμη και σήμερα στη Διαύγεια φαίνεται να του καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση και έξοδα ταξιδιών, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμεί επίσημη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση και υπάρχουν ως και δημοσιεύματα, που “φωτογραφίζουν” τον Γκλεν Κιμ να απαιτεί αποζημίωση από το ελληνικό κράτος ύψους 375 χιλιάδων ευρώ για τις υπηρεσίες του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Τον κύριο Υπουργό Οικονομικών.

ΘΕΜΑ: Παραμένει ο Κιμ Γκλεν Σύμβουλος της Κυβέρνησης;

Τον περασμένο Μάρτιο (16/3) είχα θέσει με σχετική Ερώτησή μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον τότε Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης, το ζήτημα των πολλών συμβούλων της κυβέρνησης με αδιευκρίνιστο καθεστώς.

Πρόκειται για πρόσωπα, που συνοδεύαν τον τότε Υπουργό Οικονομικών σε διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό ή συμμετείχαν σε συσκέψεις και συναντήσεις, που γινόταν είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να έχουν διοριστεί με σχετική απόφαση μετακλητοί υπάλληλοι ή, συνεργάτες ή σύμβουλοι της κυβέρνησης.
Ανάμεσα στους παραπάνω βρίσκονταν και ο Κορεάτης Kim Glenn για τον οποίο δεν είχε υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα καμία σχετική ανακοίνωση για την ιδιότητα του με την οποία συμμετείχε σε διεθνείς συσκέψεις για το ζήτημα της Ελληνικής οικονομίας και του Προγράμματος Χρηματοδότησης.

Στη σχετική του απάντηση (Αρ. πρωτ.2/19159/0004) ο τότε Υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων « Ο κ. Glenn Kim, συνόδευσε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη με την ιδιότητα του ιδιότητα του ιδιώτη, με την οποία εντάχθηκε στην Ελληνική Αποστολή υπό τον Υπουργό σύμφωνα με την 3147/06.10.1982 Πράξη της Τριμελούς Επιτροπής Υπουργών (ΦΕΚ Α’ 127)». Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης τόνιζε στην ως άνω απάντησή του:

«Συμπερασματικά, ως Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης που κλήθηκε να διορθώσει τα κακώς κείμενα τα οποία ο κ. Kim παρατήρησε εκ των έσω να δημιουργούνται, και στα οποία ο κ. Kim εναντιώθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν μέρος του συτήματος που τα παρήγαγε, κρίνω πως η παρουσία και οι συμβουλές του κ. Glenn Kim αποτελούν σημαντική συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική επίτευξη συμφωνίας-επίλυσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.»

Μετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος Κορεάτης σύμβουλος συνέχισε «μάλλον εξωθεσμικά με την ιδιότητα του ιδιώτη» να παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση, καθώς συνόδεψε τον πρωθυπουργό στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, ενώ και πρόσφατα μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου συμμετείχε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, στη σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αλλά και σε συνάντηση με το νέο Υπουργό Οικονομικών στις 30 Σεπτεμβρίου και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στις 14 Οκτωβρίου.

Για όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με αποφάσεις που αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Ελληνικό Δημόσιο του καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση για την παραμονή του στην Ελλάδα, έξοδα ξενοδοχείου και αεροπορικών εισιτηρίων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί επίσημα από την Ελληνική κυβέρνηση, εάν ο συγκεκριμένος κύριος συνδέεται θεσμικά με την Ελληνική κυβέρνηση ως σύμβουλός της ή συνεργάτης της και εάν εκτός από τα παραπάνω έξοδα, καταβάλλεται αμοιβή και ποιο το ύψος αυτής. Στην προαναφερόμενη απάντηση του κ. Βαρουφάκη δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της αμοιβής του κ. Glenn Kim. Παρόλο αυτά, αμέσως μετά την απομάκρυνση του ήρθαν στο φως δημοσιεύματα που τόνιζαν ότι συγκεκριμένος «ιδιώτης σύμβουλος» απαίτησε από το Υπουργείο Οικονομικών 375.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του και παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο εάν του έχουν καταβληθεί τα παραπάνω χρήματα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός, δικαιούται να επιλέγει τους συμβούλους που εκείνος θεωρεί ότι θα τον συνδράμουν κατά τον καλύτερο τρόπο στο έργο του. Εντούτοις, δεν μπορεί, εννέα μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της αριστεράς, να παραμένει ασαφές και νεφελώδης, ο αριθμός, η θεσμική ιδιότητα, η αμοιβή και οι αρμοδιότητες αυτών των συμβούλων, ειδικά στον πολύ κρίσιμο τομέα της οικονομίας και της διεθνούς διαπραγμάτευσης της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Αποτελεί δικό του σύμβουλο ή συνεργάτη ο κύριος Glenn Kim ή κάποιου άλλου μέλους της κυβέρνησης; Για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται να του καταβάλλει έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης, ξενοδοχείου και αεροπορικών εισιτήριών;

Να κατατεθούν στη Βουλή επίσημα αντίγραφα της σύμβασης συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την πρόσληψη του από το Ελληνικό Δημόσιο.

-Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για τη συνεργασία του με την Ελληνική κυβέρνηση και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί;

-Ποια θέματα χειρίζεται ως «ιδιώτης που συνοδεύει» τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό σε επίσημες συναντήσεις του στο εξωτερικό,στη Σύνοδο Κορυφής, σε Eurogroup και ECOFIN;

-Πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο προς τον κύριο Glenn Kim, συνολικά, αλλά και κατ΄είδος από την 25η Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα, είτε για κάθε είδους αμοιβή για υπηρεσίες που έχει προσφέρει, είτε για μισθό, είτε για ημερήσια αποζημίωση, είτε για έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία, είτε για αεροπορικά εισιτήρια, είτε για οποιαδήποτε άλλη αιτία;

-Σύμφωνα με την απάντηση με αριθμό πρωτοκόλλου 2/19159/0004 ο κ. Βαρουφάκης σημείωνε πως ο κ. Glenn Kim «συνεργάστηκε με, και συμβούλευσε, ευρύ φάσμα κυβερνήσεων και διαχειριστών κρατικών χρεογράφων, στην Ευρώπη και την Ασία». Πως επηρεάζουν οι ως άνω ιδιότητες του, το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του Ελληνικού χρέους; Είναι βέβαιο, πως ο συγκεκριμένος κύριος και οι παράλληλες εργασίες και δραστηριότητες του δεν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου;

ΑΘΗΝΑ 2-11-2015
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ»

Keywords
Τυχαία Θέματα