«Είμαστε όλοι Έλληνες»

12:45 18/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Σε λίγες ώρες (14:00) ξεκινά το κίνημα συμπαράστασης προς τους Ελληνες που δοκιμάζονται από σκληρά μέτρα λιτότητας και το οποίο οργάνωσαν Ευρωπαίοι με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες». Στο διαδίκτυο ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη κινητοποίηση, αρχικά από τους Γάλλους οι οποίοι ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας». Λίγες μέρες αργότερα δημιουργήθηκε το μπλογκ http://jesuisgrec.blogspot.com

όπου Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Στο Facebook υπάρχει ομάδα που ονομάζεται: «We are all Greeks». Πάνω από δέκα σελίδες στο Facebook είναι αφιερωμένες στο ίδιο θέμα.

Η ώρα της συνάντησης έχει οριστεί για τις 14.00 τοπική ώρα στις εξής πόλεις:
Λονδίνο – Βρετανία ( ώρα Ελλάδος 16.00) , Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας (15.00), Βρυξέλλες – Βέλγιο (15.00), Κοπεγχάγη – Δανία (15.00), Κολωνία – Γερμανία (15.00), Δουβλίνο – Ιρλανδία (16.00), Κοΐμπρα – Πορτογαλία (16.00), Αμστερνταμ – Ολλανδία (15.00), Στοκχόλμη – Σουηδία (15.00) αλλά και στη Νέα Υόρκη – ΗΠΑ (21.00) όπου εκεί θα συμμετέχουν τα κινήματα «κατάληψης» οικονομικών κέντρων, όπως τα Occupy New York και Occupy Wall Street.

Στο κείμενο-κάλεσμα που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι διαδηλωτές τονίζουν ότι «στόχος των δυσβάσταχτων μέτρων δεν είναι η μεταρρύθμιση ή η ανάπτυξη, αλλά η επιβολή ξένου ελέγχου στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Η δαιμονοποίηση ολόκληρων κοινωνιών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν αποτελεί εποικοδομητική κριτική, αλλά μηχανισμό άσκησης ελέγχου, καθώς καλλιεργεί την έχθρα και την καχυποψία ανάμεσα σε κοινωνίες και λαούς των οποίων τα συμφέροντα είναι κοινά».

Μέσα σε αυτό το κλίμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης κυκλοφόρησε και η είδηση ότι δύο Ιταλοί δήμαρχοι, ο Μάρκο Γκάλντι της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι και ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο της Μπαρονίσι αποφάσισαν χωριστά να προσφέρουν το μισθό τους (1.100 και 780 ευρώ αντίστοιχα) για τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Η καταβολή του μισθού του Γκάλντι υπέρ της Ελλάδας θα ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα. Στην επιστολή του, ο Ιταλός δήμαρχος αναφέρει:
«Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της.

«Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς, τώρα, άλλο τόσο ανεύθυνοι, αν δεν στηρίζαμε -με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα, που είναι η κοιτίδα τού πολιτισμού μας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα