Μήπως σας γερνάει η διατροφή σας;

11:30 18/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Στρατηγικές διατροφής για να σας κρατήσουν νέους, εσωτερικά και εξωτερικά!

Κοιτάζεστε στον καθρέφτη το πρωί και σκέφτεστε «Πόσο όμορφη είμαι;» ή αντ’ αυτού ρίχνετε μια ματιά και αναρωτιέστε «Πότε μεγάλωσα τόσο;» ;

Εάν ισχύει το τελευταίο, ίσως θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο σας, στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι για να βρείτε κάποιους από τους ενόχους. Η γήρανση συμβαίνει σε όλους, φυσικά. Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών.

Μια ανθυγιεινή διατροφή, όμως, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης,

ώστε να δείχνει κάποιος πολύ μεγαλύτερος από όσο είναι.

Η ποιότητα μετράει

«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση «πρόχειρης» τροφής βάζει το σώμα μας σε φλεγμονώδη κατάσταση».

«Φαγητά χαμηλής ποιότητας,πλούσια σε τρανς λιπαρά, προκαλούν φλεγμονή και η γήρανση είναι κατά βάση μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση». «Μπορείς να φαίνεσαι μεγαλύτερη επειδή τρως χάλια; Φυσικά!»

Για παράδειγμα, υπερβολική ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στην διατροφή μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή των γνωστών AGEs (παράγοντες που προάγουν τη δημιουργία ρυτίδων). «Αυτοί συνδέονται με μια σειρά από ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, αλλά επίσης βλάπτουν το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος».

Αλλά δεν είναι μόνο η εμφάνιση που επηρεάζεται. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που δημιουργούν φλεγμονή, φράζουν τις αρτηρίες ή προσθέτουν επιπλέον κιλά, μπορεί να είναι κακή είδηση για το σώμα μας, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Φαγητά που πρέπει να περιοριστούν

Ακολουθούν πέντε παραδείγματα τροφίμων που, ίσως, πρέπει να περιορίσετε για να παραμείνετε όσο πιο νέοι μπορείτε, εσωτερικά και εξωτερικά:

Πατατάκια και τηγανητές πατάτες. Πραγματικά, ο,τιδήποτε είναι βαριά τηγανισμένο σε λάδι σπόρων φορτώνεται με τρανς λιπαρά, που συμβάλλουν σε φλεγμονές σε όλο σας το σώμα. Θα πρέπει να κρατήσετε τα τρανς λιπαρά σε λιγότερο από 1% της ημερήσιας διατροφής σας, συστήνει η Αμερικανική Καρδιολογική Έταιρία.Λουκουμάδες και ζαχαρούχα γλυκίσματα. Συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε τρανς λιπαρά και φυσικά γεμάτα ζάχαρη που επίσης συνδέεται με την φλεγμονή, ενώ παράγουν AGEs.Χοτ-ντογκ, μπέικον και πεπερόνι, οποιοδήποτε επεξεργασμένο κρέας. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και νιτρικά άλατα που και τα δύο συμβάλλουν στην φλεγμονώδη διαδικασία.Αυξημένο σε λιπαρά κρέας ή κόκκινο κρέας. Το κλειδί με το κρέας είναι να προτιμήσετε άπαχο ώστε να ελαχιστοποιήσετε τα κορεσμένα λίπη, που είναι μεγάλοι δημιουργοί φλεγμονής και καθόλου φιλικά προς τις αρτηρίες σας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του USDA για το 2010 συνιστούν να καταναλώνετε μια ποικιλία πρωτεϊνικών τροφών, συμπεριλαμβανομένου του άπαχου κρέατος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει να κρατήσετε τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών από όλες τις πηγές (και όχι μόνο από το κόκκινο κρέας) χαμηλότερα του 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.Αλκοόλ. Λίγο αλκοόλ
Keywords
Τυχαία Θέματα