Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος

18:34 24/8/2018 - Πηγή: Aixmi

Από τη ζωή έφυγε ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη , Σπυρος ερκούρης σε ηλικία 88 ετών, έπειτα απο καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νίμιτς όπου έφυγε από τη ζωή έπειτα από νοσηλεία δύο ημερών.

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από πολιτική οικογένεια. Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, δήμαρχος Αθηναίων επί μακρόν.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,

ενώ στη διάρκεια της Κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του, Μελίνας Μερκούρη, σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτιος – Απρίλιος 1968). Χρημάτισε σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που προέβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό στην πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο κ.ά.

Έλαβε μέρος σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ποτέ την Κυριακή» (σκηνοθεσία του γαμπρού του, Ζυλ Ντασέν) κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες «Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα», «Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο», «Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση» και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο. Ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».

The post Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα