Διπλωματικός «πυρετός» Ρωσίας-Γαλλίας λόγω επεισοδίων στο Euro

20:03 15/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Λίγες ώρες πριν από το δεύτερο ματς της Ρωσίας στη Λίλ, η Μόσχα καταγγέλλει την «απαράδεκτη» προληπτική σύλληψη 43 οπαδών της για τα βίαια επεισόδια.

«Η σύλληψη από την αστυνομία περισσότερων από 40 Ρώσων οπαδών που επέβαιναν σ’ ένα λεωφορείο είναι ένα απολύτως απαράδεκτο επεισόδιο», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στη Δούμα.

Οι οπαδοί συνελήφθησαν στο Μαντελιέ-λα Ναπούλ (νοτιοανατολική

Γαλλία), σε απόσταση 170 χλμ. από τη Μασσαλία, όπου βίαια επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο στο περιθώριο του ματς Αγγλίας-Ρωσίας. Ετοιμάζονταν για να μεταβούν στη Λίλ (βόρεια Γαλλία), όπου διεξάγεται το ματς Ρωσίας-Σλοβακίας.

Οι οπαδοί ετέθησαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν στη Μασσαλία στο πλαίσιο της έρευνας για τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου. Έντεκα εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση στη Μασσαλία για μέγιστο διάστημα 48 ωρών, ανέφερε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

«Οι γαλλικές αρχές ήταν υποχρεωμένες, τη στιγμή που τους συνέλαβαν, να ενημερώσουν την πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Αυτό δεν έγινε», δήλωσε ο Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι οι διπλωμάτες πληροφορήθηκαν για το επεισόδιο από τα μηνύματα οπαδών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Φιλάθλων και συνεργάτης του υπερθνικιστή βουλευτή Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους του ακροδεξιού κόμματος LDPR.

Ο Σπρίγκιν έστειλε χθες Τρίτη πολλά οργισμένα μηνύματα στο Twitter για να καταγγείλει τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, συλλήψεις. Η παρουσία του μεταξύ των συλληφθέντων Ρώσων δεν επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές αρχές.

Μετά τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία, η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέτρεψε στους πιο σκληρούς χούλιγκαν να βγουν από τη χώρα για να πάνε στο Euro 2016.

«Όλοι αυτοί που, από κοντά ή από μακριά, συμμετείχαν σ’ αυτές τις βιαιότητες, σ’ αυτές τις οδομαχίες, πρέπει όχι μόνο να ταυτοποιηθούν, αλλά κυρίως να σταλούν πίσω στη χώρα τους», επέμεινε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Μόσχα, ο Ζαν-Μορίς Ριπέρ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για εξηγήσεις μετά τη σύλληψη και την κράτηση Ρώσων οπαδών κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2016.

Στον Γάλλο διπλωμάτη επισημάνθηκαν οι «διακρίσεις» σε βάρος των Ρώσων πολιτών καθώς και το γεγονός ότι η «περαιτέρω υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος» θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καλεί τις γαλλικές αρχές να προσέξουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση και να ρυθμίσουν το ζήτημα που αφορά τους συλληφθέντες Ρώσους πολίτες το συντομότερο δυνατόν, με βάση το δίκαιο και με πολιτισμένο τρόπο», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα