Δημοπρατείται η μυθική συλλογή Ροκφέλερ, αξίας 600 εκατ δολαρίων

10:39 19/3/2018 - Πηγή: Aixmi

H μυθική συλλογή έργων τέχνης τής Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ θα δημοπρατηθεί τον Μάιο στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s κα όλα τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και σε μια ένωση υποστήριξης αμερικανών αγροτών. Στη συλλογή περιλαμβάνονται 1.600 έργα τέχνης, έπιπλα και μπιμπελό, που συγκέντρωνε σε όλη τη ζωή του το ζεύγος Ροκφέλερ, καθώς και έργα που κληρονόμησε από τις παλαιότερες γενιές των Ροκφέλερ.

Ο κατάλογος της σπάνιας δημοπρασίας περιλαμβάνει εμβληματικά έργα του Ντελακρουά, του Μονέ, του Χόπερ, Ματίς, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ένας πίνακας τού Πικάσο (τού 1905). Το «Fillette a la corbeille fleurie», με ένα γυμνό κορίτσι να κρατά ένα πανέρι με λουλούδια, χαρακτηριστικό της «μπλε περιόδου» του ισπανού ζωγράφου, εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Fillette a la corbeille fleurie» του Πικάσο. Η αξία του πίνακα εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια/ Φωτογραφία: Christie’s

Ο πίνακας που κοσμούσε τη νεοϋορκέζικη κατοικία των Ροκφέλερ επί 50 χρόνια, θα εκτεθεί στο Παρίσι από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου, μαζί με δέκα ακόμη έργα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας, από το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και τη Σανγκάη έως το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.

Εργο του Κλόντ Μονέ, «Nymphéas en fleur»/ Φωτογραφία: Christie’s

Στο Παρίσι θα εκτεθούν επίσης στον Christie’s πίνακες του Ζορζ Σερά (La Rade de Grandcamp – 1885, εκτιμάται από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια), του Εντουάρ Μανέ (Lilas et rose – 1882, 7 έως 10 εκατ. δολάρια) και του Ευγένιου Ντελακρουά (Tigre jouant avec une tortue – 1862, 5 έως 7 εκατομμύρια).

Ματίς, «Odalisque couchée aux magnolias»/ Φωτογραφία: Christie’s

Η συλλογή Ροκφέλερ περιλαμβάνει επίσης έργα του Ανρί Ματίς (Odalisque couchee aux magnolias του 1923), του Κλοντ Μονέ (Nympheas en fleur του 1914), ένα ορειχάλκινο έργο της αυτοκρατορικής Κίνας του 17ου αιώνα που εκτιμάται στα 600.000 δολάρια και ένα σερβίτσιο από πορσελάνη Σεβρών του 19ου αιώνα που μπορεί να φθάσει τα 250.000 δολάρια, ανάμεσα στα αναρίθμητα μπιμπελό που η τιμή τους αρχίζει από 200 δολάρια.

Oρειχάλκινο έργο της αυτοκρατορικής Κίνας του 17ου αιώνα που εκτιμάται στα 600.000 δολάρια/Φωτογραφία: Christie’s

«Η πώληση της συλλογής του ζεύγους Ροκφέλερ αποτελεί μείζον γεγονός για την αγορά της τέχνης. Σε όλη τους τη ζωή, οι Ροκφέλερ συγκέντρωσαν μια συλλογή-σημείο αναφοράς, ταυτόχρονα ιμπρεσιονιστική, μοντέρνα και κλασική», δήλωσε ο Φρανσουά ντε Ρικλές, πρόεδρος του Christie’s Γαλλίας.

Η συλλογή έχει αξία περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει το Παρίσι από το 2009 με την πώληση των αριστουργημάτων της συλλογής των Ιβ-Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ: η ιδιωτική συλλογή του αείμνηστου σχεδιαστή μόδας και του μέντορά του είχε κατακυρωθεί αντί 484 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σερβίτσιο από πορσελάνη Σεβρών του 19ου αιώνα που μπορεί να φθάσει τα 250.000 δολάρια/Φωτογραφία: Christie’s

«Μεγάλοι μαικήνες, οι Ροκφέλερ ήταν πιστοί φίλοι της Γαλλίας, συνεισφέροντας κυρίως στις εργασίες αποκατάστασης του πατρικού σπιτιού του Παστέρ, του Καθεδρικού Ναού της Ρενς που επλήγη από τους βομβαρδισμούς αλλά και των ανακτόρων των Βερσαλλιών και του Φοντενεμπλό», υπογράμμισε ο Ρικλές.

«Στο τέλος, όλα αυτά τα αντικείμενα που τόσο πολύ άρεσαν στην Πέγκι και σε μένα θα είναι εκ νέου προσιτά, στη διάθεση άλλων φιλότεχνων που θα τα φυλάσσουν και ας το ελπίσουμε, θα νιώθουν την ίδια ικανοποίηση και χαρά όπως εμείς. Όταν γερνάς, συνειδητοποιείς ότι στην πραγματικότητα δεν κατέχεις τα πράγματα. Απλά τα διαφυλάσσεις», είχε δηλώσει ο Ροκφέλερ.

Ο Ροκφέλερ πέθανε το 2017 σε ηλικία 101 ετών. Η σύζυγός του Πέγκι πέθανε το 1996.

H Πέγκι και ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ/ Φωτογραφία: Christie’s

Δημοπρατείται η μυθική συλλογή Ροκφέλερ, αξίας 600 εκατ δολαρίων

The post Δημοπρατείται η μυθική συλλογή Ροκφέλερ, αξίας 600 εκατ δολαρίων appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords