Διάγγελμα Ν. Αναστασιάδη: Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί

21:30 23/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Διάγγελμα απηύθυνε στον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να ενημερώσει για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία. Υπάρχει απογοήτευση» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης στην αρχή του διαγγέλματός του.

«Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί ενόσω ετούτο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια» σημείωσε κατά το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος

της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε τι ακριιβώς συνέβη με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω την προσπάθεια για αποκατάσταση της αδικίας με στόχο την επανένωση» είπε ο Πρόεδρος και επεσήμανε πως «Αν και εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει επαφή με τον Ακιντζί». Όπως είπε «δεν υπήρχε ή δεν αφήνονται περιθώρια στον Ακιντζί να ήταν ευέλικτος» και πως «θα πρέπει ενεργά να συμβάλλει η Τουρκία».

Στην αρχή του διαγγέλματός του ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «εξάντλησα κάθε όριο» και σημείωσε πως «υπήρξε ενθαρρυντική ένδειξη που αφορούσαν στις ακτογραμμές και παρέμεναν οι βασικές διαφορές επί του πληθυσμού. Προφανής η πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς διασύνδεσης εδαφικού με ασφάλεια-εγγυήσεις».

Όπως πρόσθεσε: «Είμαι αποφασισμένος και έτοιμος να προβώ σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος. Θα πρέπει η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου» επισημαίνοντας ότι «δεν νομίζω ότι χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία. Η αναβολή ζητήθηκε γιατί έπρεπε να νιώθω βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πολυμερή. Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα, αλλά και ο σεβασμός μου προς την πολιτική ηγεσία».

Επιλέον, υπογράμμισε ότι υπήρξε θετικό το γεγονός ότι καταλήξαμε με ελάχιστες αποκλίσεις στην έκταση του εδάφους.

Μιλώντας για τη στήριξη από την Ελλάδα σχολίασε πως «η συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων είναι άριστη. Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη» ενώ υπογράμμισε ότι «θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία εμπράκτως θα βοηθήσει».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «θέλω να διατηρήσω ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου» και συμπλήρωσε: «Καταβάλλονται προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου επί του εδαφικού, για να οδηγηθούμε σε μια πολυμερή τελική φάση».

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα