Δεν ξεχνώ τον Μάνο Ελευθερίου

22:35 23/7/2018 - Πηγή: Aixmi

Είκοσι μέρες πριν το μοιραίο του ταξίδι ο Μάνος Ελευθερίου διάβαζε αποσπάσματα του βιβλίου «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» του Μίλτου Λιδωρίκη κατά την παρουσίασή του από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας και τις εκδόσεις Polaris. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε εξομολογηθεί ότι προγραμμάτιζε μια τέτοια παρουσία σε παρέες φίλων του λογοτεχνών και μουσικών που μελοποίησαν ή ερμήνευσαν τα αλησμόνητα ποιήματά του.

Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για την ξεχωριστή προσωπικότητά του και την αξία τωνστίχων του. Είχα την τύχη να γνωρίσω

τον Μάνο Ελευθερίου και να θαυμάσω την ευγένεια, την γλυκύτητα, την καλλιέργεια και την βαθιά του παιδεία. Όταν το 1994 ο εκδοτικός οίκος Γνώση είχε αναλάβει να εκδώσει το βιβλίο μου Carmina Burana, πληροφορήθηκα ότι θα έπρεπε αυτό να έχει την έγκριση του Μάνου Ελευθερίου.

Με συστολή και φόβο απόρριψης, νέα τότε εγώ επιστήμονας υπό εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ξεκίνησα να τον συναντήσω για να συζητήσουμε σχετικά με τα λατινικά ποιήματα, που για πρώτη φορά θα παρουσιάζονταν σε ελληνική μετάφραση.

Ήξερα ότι είχε αδυναμία στα παιδιά και είχε αφιερώσει έργα του σε αυτά, δεν φανταζόμουν όμως πόσο υποστηρικτικός θα ήταν και με τους νέους συγγραφείς προσφέροντας σε αυτούς τόσο απλόχερα την γνώση και την εμπειρία του.Δεν θα ξεχάσω την οικειότητα, την αμεσότητα και τη θετική ενέργεια που αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Σήμερα, σε μια κοινωνία που το «ανθρώπινο» έχει εκλείψει,η παρουσία του ποιητή Μάνου Ελευθερίου ήταν, πράγματι , αναντικατάστατη!

The post Δεν ξεχνώ τον Μάνο Ελευθερίου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα