Δεν έχω πρεμούρα να υπερασπιστώ τη Δαμανάκη, αλλά…‏

16:03 27/2/2013 - Πηγή: Aixmi

Δεν πρόλαβε καλά καλά να συνέλθει η κυβέρνηση από τη «ρουκέτα» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, και ήρθε ο πύραυλος της Μαρίας Δαμανάκη.

Η δήλωση της Ελληνίδας επιτρόπου, ότι το ζήτημα του κατώτατου μισθού για την Κομισιόν παραμένει ανοιχτό, προκάλεσε νέα κύματα εκνευρισμού και αμηχανίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λογικό. Αφού για να «μαζέψει» τις δηλώσεις Μέργου προ ημερών μάτωσε.

Χρειάστηκαν αμέτρητες διαψεύσεις, απανωτές δηλώσεις των υπουργών Εργασίας, Οικονομικών, ακόμη και η

προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τώρα, πάλι από την αρχή… Νέες διαψεύσεις, αλλά και αρκετή χολή για την κυρία Δαμανάκη, που «δεν είναι πρωθυπουργός», όπως είπε στην εκπομπή μου στο ραδιόφωνο ο υφυπουργός εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και «ευτυχώς που δεν είναι».

Τι είναι, όμως, αυτό που εκνευρίζει τόσο πολύ το Μέγαρο Μαξίμου;

Προφανώς, ότι η συντήρηση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης. Και, επιπλέον, ότι η Επίτροπος με τη δήλωσή της αυτή, «αδειάζει» μια ολόκληρη κυβέρνηση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Τι είπε, όμως, στα αλήθεια, η Μαρία Δαμανάκη;

Ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, αν παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμά ότι θα τεθεί θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Εκείνη, αφού εξέφρασε τη ρητή και κατηγορηματική διαφωνία της με το μέτρο, που κατά την εκτίμησή της δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ότι για την Κομισιόν το θέμα δεν έχει κλείσει και ευχήθηκε οι προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα να ευοδωθούν, ώστε να μην δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις.

Δε χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος ώστε η Επίτροπος να αρχίσει να δέχεται πυρά πανταχόθεν. Διότι άνοιξε ένα θέμα που η κυβέρνηση μέχρι πρότινος πάσχιζε να κλείσει, διότι άδειασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και έδωσε πάτημα στην αντιπολίτευση να εξαπολύσει νέα επίθεση προς την κυβέρνηση.

«Οι δηλώσεις της κυρίας Δαμανάκη δεν απηχούν την αλήθεια» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εργασίας. «Πρωθυπουργός δεν είναι η Δαμανάκη, πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς και ο Σαμαράς είπε ότι δε θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Λυπάμαι γιατί το λέει αυτό η κ. Δαμανάκη. Δεν ξέρω από που ορμάται και το λέει», σχολίασε ο σύντροφός της Κώστας Σκανδαλίδης.

Μα την αλήθεια, αναρωτιέμαι, είπε η Δαμανάκη να μειωθεί ο κατώτατος μισθός; Υποστήριξε, δηλαδή, ό,τι και ο κύριος Μέργος πριν μερικές μέρες;

Όχι. Η Δαμανάκη μετέφερε κάτι που πιθανότατα είναι η απόλυτη αλήθεια, ότι δηλαδή, στα σαλόνια των Βρυξελλών η μείωση του εργατικού κόστους παραμένει κρίσιμο θέμα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των υπερχρεωμένων χωρών. Όπως πέρυσι, τόλμησε να πει, ότι πράγματι κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη επεξεργάζονται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και πάλι έπεσαν όλοι να τη φάνε, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι είχε απόλυτο δίκιο.

Δεν έχω καμία πρεμούρα να υπερασπιστώ τη Μαρία Δαμανάκη.

Σκέφτομαι όμως, τι είναι στα αλήθεια αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει; Αν οι εκάστοτε δηλώσεις της Επιτρόπου ή της όποιας Επιτρόπου βλάπτουν την εικόνα της κυβέρνησης και επηρεάζουν τους δημοσκοπικούς δείκτες; Αν η Μαρία Δαμανάκη έκανε επικοινωνιακό φάουλ και χρεώνεται χειρισμούς που στρίμωξαν ή εξέθεσαν το Μέγαρο Μαξίμου; Αν η δήλωσή της έκανε «μάγκες» τους παροικούντες την Κουμουνδούρου ή τον Περισσό; Ή το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει εμπεδωμένη άποψη για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας απέναντι στην οποία η κυβέρνηση πρέπει να αμυνθεί αναπτύσσοντας αντεπιχειρήματα;

Προφανώς, νομίζω εγώ, το δεύτερο. Και άπαντες το γνωρίζουν καλά. Ως συνήθως, όμως, στην Ελλάδα που η επικοινωνία νικά την ουσία, φταίει ο αγγελιοφόρος. Έτσι φταίξαμε προ μηνών και εμείς οι δημοσιογράφοι, όταν ως άλλοι εχθροί της κυβέρνησης και του Έθνους αποκαλύπταμε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά είναι για την τρόικα προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Μας διέψευσαν, σε τόνο μάλιστα αυστηρό. Στη συνέχεια, όμως, όχι μόνο επαληθευθήκαμε, αλλά οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα και την τρικομματική κυβέρνηση.

Follow on twitter:@SiaKossioni

Keywords
Τυχαία Θέματα