Χωρίς τέλος οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

08:11 13/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, καθώς μετά από 14 ώρες διαβουλεύσεων τα σημεία αδιεξόδου παραμένουν.

Λίγο μετά τις 07:20 το πρωί, έγινε διάλειμμα για τις τελικές διαβουλεύσεις και ξεκίνησε νέα τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα

Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter o πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

H δημοσιογράφος Τάρα Παλμέρι του Politico μεταδίδει ότι στο τραπέζι βρίσκονται δύο θέματα. Το ταμείο ύψους 50 δις με μεταφορά περουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο και η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή του ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2016 στο νέο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους του στη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση.

Άλλο αγκάθι παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ μετά τον Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου, με την κυβέρνηση να θέλει ένα κατά το δυνατόν αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς τα κόστη δανεισμού του ΔΝΤ είναι υψηλότερα από τον ESM. Από την πλευρά τους όμως οι εταίροι θέλουν την επιμήκυνση της παρουσίας του για να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα