Χάνει το δημοψήφισμα ο Ερντογάν; – Σκληρό ντέρμπι για το «όχι» και το «ναι»

09:04 31/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Σκληρό ντέρμπι ανάμεσα στο ναι και το όχι στο δημοψήφισμα της Τουρκίας βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές σε νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα.

Όπως δημοσιεύει ο Independent, επικαλούμενος δημοσκοπήσεις

που διενεργούνται καθώς η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, το «όχι» προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτι που απεικονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει το δημοψήφισμα που θα ενισχύσει τις εξουσίες του και θα τον μετατρέψει σε «Σουλτάνο», έστω και στην κόψη του ξυραφιού.

Το Gezici Research, εταιρεία δημοσκοπήσεων, επισημαίνει πως τον Ιανουάριο το «όχι» προηγείτο με 58% έναντι 42 του «ναι. Μόλις ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία τη Δευτέρα το χάσμα μειώθηκε και πλέον το ‘όχι» προηγείται με μόλις 51%.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της συγκεκριμένης εταιρείας, η μείωση αυτή της ποσοστιαίας διαφοράς οφείλεται στο γεγονός ότι το 45% των νέων ψηφοφόρων (18-27) δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Από τις 28 δημοσκοπικές έρευνες, οι 12 αναδεικνύουν νικητή το «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση και 8 «ναι»,σύμφωνα μτο πρακτορείο ειδήσεων T24, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται οι ελπίδες του Ερντογάν για νίκη.

Ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda, δήλωσε στη Hurriyet ότι ο αγώνας θα είναι στήθος με στήθος.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα θα εξαφανίσουν σταδιακά τις εξουσίες του πρωθυπουργού τις οποίες θα απολαμβάνει πλέον ο πρόεδρος ο οποίος θα διορίζει και θα παύει υπουργούς, θα ηγείται του κόμματος και πιθανόν θα παραμείνει στην εξουσία γι’ άλλα 12 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα