Μπορούν να χάσουν τις εκλογές Ομπάμα και Μέρκελ;

16:41 3/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ δίνουν τα γκάλοπ σε Αμερική και Γερμανία αντίστοιχα, όμως ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Πέερ Στάινμπρουκ φαίνεται να μειώνουν τη διαφορά.

Στις ΗΠΑ, η απόσταση που χωρίζει Ομπάμα και Ρόμνεϊ, μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές,

είναι τρεις μονάδες και πλέον βρίσκεται μέσα στο περιθώριο σφάλματος. Το γκάλοπ του NBC News και της Wall Street Journal, δίνει στο νυν πρόεδρο 49% και στον διεκδικητή 46% (την περασμένη εβδομάδα τα ποσοστά ήταν 50% και 45%).

Θα είναι, λοιπόν, μια αμφίρροπη αναμέτρηση; Πολλά θα κριθούν στα μεταξύ τους ντιμπέιτ και στα λάθη που θα κάνουν, απαντούν οι δημοσκόποι.

Στη Γερμανία, αντιστοίχως, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος περιόρισε τη διαφορά που τον χώριζε από την Καγκελάριο στις 12 μονάδες (34% έναντι 46%) από τις 21 που είχαν διαπιστωθεί στα γκάλοπ της περασμένης εβδομάδας.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με καγκελάριο τη Μέρκελ, θα προσπαθήσει (στους 11 μήνες που μένουν έως τις εκλογές) να αυξήσει τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών, που υπολείπονται σταθερά των Χριστιανοδημοκρατών, και να περιορίσει τη μεγάλη επιρροή της καγκελαρίου στο εκλογικό σώμα, που εδράζεται στην αναβίωση ενός νέου γερμανικού εθνικισμού -οικονομικού, αυτή τη φορά.

Ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώνει τη στρατηγική του ο 65χρονος διεκδικητής της εξουσίας, είναι το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας. Το πολεμά με κάθε τρόπο, τονίζοντας ότι η διμερής συμφωνία που υπέγραψε η Μέρκελ με την Ελβετία είναι πολύ ήπια απέναντι στους φοροφυγάδες!

Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία;

Ότι οι ελβετικές τράπεζες θα συλλέξουν συνολικά 150 δισ. ευρώ για να φορολογηθούν αναδρομικά οι μυστικές καταθέσεις των Γερμανών σε αυτές. Οι τράπεζες, επίσης, θα φορολογούν, στο εξής τις καταθέσεις.

Τι θα γίνει με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των καταθετών;
Οι Γερμανοί θα μπορούν να διατηρούν την ανωνυμία τους, όπως ορίζει η συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα