Απόλυτο «όχι» τού προέδρου των Σκοπίων σε όνομα για όλες τις χρήσεις

21:43 30/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Aπόλυτα αρνητικός σε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις είναι ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, επιμένοντας ότι στο εσωτερικό τής χώρας πρέπει να διατηρηθεί το όνομα Δημοκρατία τής Μακεδονίας.

Ο Ιβανόφ ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα VMRO και υπήρξε επιλογή για την προεδρία τού πρώην πρωθυπουργού Νίκολας Γκρουέφσκι, ο οποίος ακολούθησε επί χρόνια ακραία γραμμή και γέμισε τη χώρα με αγάλματα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η στάση του προέδρου είναι

συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ενώ προαναγγέλλεται συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολας Ντιμιτρόφ για την Πέμπτη, ώστε να ενημερωθεί διεξοδικά για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα και αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα για οριστική συμφωνία, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα τα επόμενα 24ωρα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν το συμφωνημένο όνομα είναι «Βόρεια Μακεδονία», όταν ρωτήθηκε.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για συγκεκριμένο όνομα ακόμη, έχουν συμφωνηθεί οι αρχές, η νομική μορφή της συμφωνίας είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Μετά τη συζήτηση με τον Τσίπρα, ίσως απόψε, αύριο ή την Παρασκευή, θα μιλήσω δημόσια», είπε, και επανέλαβε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός, με δημοψήφισμα, το φθινόπωρο.

Πριν από το δημοψήφισμα, τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν «μιλήσουν» σε δημοψήφισμα».

Απόλυτο «όχι» τού προέδρου των Σκοπίων σε όνομα για όλες τις χρήσεις

The post Απόλυτο «όχι» τού προέδρου των Σκοπίων σε όνομα για όλες τις χρήσεις appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα