Απόλυτο αδιέξοδο -Οι Γερμανοί απειλούν, ο Τσίπρας λέει «όχι»

20:43 6/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπάθησαν να «μαζέψουν» τις διαρροές κύκλων του υπουργού Οικονομικών, που χαρακτήριζαν «ξεφτίλα» τυχόν αποδοχή παράτασης του σημερινού Μνημονίου, αλλά επέμειναν στην ουσία των διακηρύξεων για μη αποδοχή του υφιστάμενου πλαισίου, καθώς και στην πρόταση για θέσπιση νέου προγράμματος -γέφυρας (πρόταση την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ).

Το αδιέξοδο είναι προφανές και απόλυτο.

Οι Γερμανοί, αλλά και οι άλλοι 17 της Ευρωζώνης, ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει κοστολογημένο πρόγραμμα (εναλλακτικό του υφιστάμενου) στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου ή να αποδεχθεί την παράταση του ισχύοντος.

Η κυβέρνηση απαντά ότι ¨δεν προλαβαίνει» στο πρώτο και «όχι» στο δεύτερο. Προσθέτει δε ότι για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θέλει να δοθεί το 1,9 δισ ευρώ από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (που αντιστοιχεί στα κέρδη της από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων) και να της επιτραπεί να εκδώσει έντοκα γραμμάτια (παρότι έχει καλύψει το ανώτατο όριο των 15 δισ ευρώ).

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση . Το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα