Αντιδράσεις από τον νόμο του Ισραήλ «περί εβραϊκού έθνους»

11:47 19/7/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τον νόμο που ορίζει ότι μόνο στους Εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα, ενώ μέλη της αραβικής μειονότητας έκαναν λόγο για ρατσιστική απόφαση.

Ο νόμος περί «εβραϊκού έθνους-κράτους» εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, ενώ δύο από τα 120 μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου απείχαν, έπειτα από πολύμηνες πολιτικές αντεγκλήσεις.

Ισραηλινοί άραβες βουλευτές έσκιζαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία,

δείχνοντας την αντίρρησή τους, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι «αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του Σιωνισμού και στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ».

Ο νόμος ορίζει πως «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του Εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση σε αυτό», καταργώντας την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς τη σε ένα «ειδικό καθεστώς», επιτρέποντας πάντως τη συνέχιση της χρήσης της σε κάποιους κρατικούς θεσμούς.

Οι Ισραηλινοί Άραβες αριθμούν περίπου 1,8 εκατ., είναι περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ (9 εκατ.).

The post Αντιδράσεις από τον νόμο του Ισραήλ «περί εβραϊκού έθνους» appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα