Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

17:29 1/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Εντονότατη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Ήδη ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, την οποία έλαβε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, και παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για την τελική ετυμηγορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε δημοσίως σήμερα το

ζήτημα της ενδεχόμενης παροχής ασύλου ως «τεράστιας πολιτικής σημασίας» και υπογράμμισε ότι επηρεάζει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Φρόντισε δε να επαναλάβει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία«.

Επισήμανε, πάντως, ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρόκειται να εκδοθούν στη γείτονα χώρα, ανεξάρτητα από την απόφαση για την παροχή ή όχι ασύλου.

Με tweet ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή τους. «Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι 8 δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους», ανέφερε.

Σε άλλο tweet σημείωσε ότι «η αίτηση ασύλου αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα».

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

The post Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα