Το άσυλο στους Τούρκους φέρνει καταιγίδα επιθετικότητας

15:18 1/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Η κυβέρνηση ζήτησε επισήμως να ακυρωθεί η απόφαση για την παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, με βασικό επιχείρημα την ύπαρξη υπονοιών ότι είναι πραξικοπηματίας και με την πρόσθετη δήλωση ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι την απόφαση έλαβε διοικητικό όργανο, κρίνω ως λογικό να αξιολογηθεί το όλο θέμα και από τη δικαστική εξουσία. Άλλωστε, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει πέρυσι να μην εκδοθούν οι στρατιωτικοί στην Τουρκία.

Έως

τώρα τα πράγματα δείχνουν αυτονόητα για ένα κράτος δικαίου. Το δύσκολο ζήτημα ξεκινά από εδώ και πέρα, κατά τη γνώμη μου. Τι θα συμβεί αν και η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι πρέπει να προσφερθεί άσυλο στους Τούρκους αξιωματικούς; Μπορεί να μην επιτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας την παραμονή τους στη χωρα, επειδή τους θεωρεί πιθανούς πραξικοπηματίες; Υπάρχει τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο;

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει πίσω στην Τουρκία τους αξιωματικούς, από την πρώτη στιγμή. Δεν φαίνεται να αμφέβαλε ότι είχαν κάποιου είδους συμμετοχή στο πραξικόπημα και, ταυτόχρονα, πίστευε ότι η έλευσή τους θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Είχε διπλό δίκιο στις εκτιμήσεις του. Ωστόσο, το κλίμα που δημιουργήθηκε, κυρίως από τις εικόνες βασανιστηρίων εναντίον συλληφθέντων στρατιωτικών στην Τουρκία, αλλά και από τις συνεχείς δηλώσεις Ερντογάν για πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής, οδήγησε υποχρεωτικά τους Έλληνες δικαστές στην απόφαση μη έκδοσής τους, χωρίς να μπουν καθόλου στην ουσία της υπόθεσης.

Θα κρίνουν τώρα ότι δεν πρέπει να τους παρασχεθεί άσυλο στη χώρα; Μάλλον απίθανο μοιάζει κάτι τέτοιο. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα οχυρωθεί πίσω από την ετυμηγορία τους, στέλνοντας το μήνυμα στην άλλη όχθη του Αγαίου «διαφωνώ, αλλά δεν μπορώ να παρέμβω στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Αν, βέβαια, κάνει τη σκέψη ότι έτσι θα κατευνάσει την οργή του Τούρκου προέδρου, που χαρακτηρίζει ήδη την Ελλάδα «καταφύγιο πραξικοπηματιών», σφάλλει.

ΥΓ1 Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση αυτή έχει δηλητηριάσει περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στον Έβρο, άρχισε ο Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους και για το Αιγαίο και για τη Θράκη. Και εκτιμώ ότι στο εξής θα εκδηλώσει ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα. Άλλωστε, δέχεται ασφυκτική πίεση από τους κεμαλιστές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον κατηγορούν για μειοδοσία, επειδή δεν απαντά στρατιωτικά στη δήθεν κατάληψη από την Ελλάδα 18 νησιών.

ΥΓ2 Αν, πράγματι, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα, που κόστισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους, είναι δίκαιο να μη δικαστούν ποτέ και πουθενά; Θυμίζω ότι εκείνη τη νύχτα βομβαρδίστηκε η τουρκική Βουλή. Επειδή πιθανότατα δεν έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, πρέπει να μην ελεγχθούν από κανένα δικαστήριο για τις πιθανές πράξεις ή τις παραλείψεις τους;

Εκφράζω τις σκέψεις αυτές, μη έχοντας αμφιβολία ότι η χώρα μας έμπλεξε ακούσια στην τεράστια εσωτερική σύγκρουση της Τουρκίας. Οι εξαιρετικά απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων -που παίρνουν παραληρηματικό χαρακτήρα, κάποιες φορές- δεν πρέπει μεν να μας φοβίζουν, αλλά και δεν πρέπει να υποτιμώνται. Στην άλλη άκρη του Αιγαίου διεξάγονται καθημερινά «καλλιστεία» εθνικισμού, τα οποία τροφοδοτούν βήμα-βήμα έναν αχαλίνωτο επεκτατισμό…

Το άσυλο στους Τούρκους φέρνει καταιγίδα επιθετικότητας

The post Το άσυλο στους Τούρκους φέρνει καταιγίδα επιθετικότητας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα