Ανδρουλάκης για το Κυπριακό: Η μη λύση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις

13:56 12/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε δήλωσή του σχετικά με το Κυπριακό ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης τόνισε πως σήμερα έχουμε μια ευκαιρία για λύση. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι «ιδιαίτερη «ανησυχία» προκαλούν οι προθέσεις της Τουρκίας θα επιβολή εκ περιτροπής προεδρία». Αυτό θα ήταν λάθος, καταλήγει, καθώς για μια βιώσιμη λύση η

εκλογή του Προέδρου πρέπει να προκύπτει από την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη:

«Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια μιας κοινά αποδέκτης λύσης και ενός ενιαίου κράτους. Είναι αναγκαίο και σκόπιμο να υπάρξει μια καλή λύση τώρα, ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Η μη λύση δεν είναι λύση και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις με οδυνηρό κόστος και συνέπειες στο μέλλον. Το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους και να συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο.

Επίσης, θα πρέπει να καταργείται το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων που προβλεπόταν στο αρχικό Σύνταγμα της Κύπρου. Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα θα είναι η λειτουργικότητα του μελλοντικού κράτους. Αυτός θα είναι και ο αποφασιστικός παράγοντας που θα κρίνει την στάση των κυπρίων ψηφοφόρων σε ενα μελλοντικό δημοψήφισμα. Κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει το μέλλον των παιδιών του.

Ειδικότερα, ανησυχία προκαλούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς για την επιβολή της εκ περιτροπής Προεδρίας.

Σήμερα, και με βάση το Σύνταγμα του 1960, η θέση του Προέδρου προβλέπεται να κατέχεται από Ελληνοκύπριο ενώ του αντιπροέδρου από Τουρκοκύπριο. Η τουρκική πλευρά φέρεται να επιθυμεί την αντικατάσταση της σχετικής διάταξης από μια πρόβλεψη για την εκ περιτροπής άσκηση της Προεδρίας. Αυτό θα ήταν λάθος. Είναι δεδομένο ότι για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση, η εκλογή του προέδρου θα πρέπει να προκύπτει μέσα από την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Θα πρέπει να προκύπτει ένας κοινός «δήμος».»

Keywords
Τυχαία Θέματα