Αναστασιάδης για Σκόπια: Χωρίς τα αλυτρωτικά ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα

12:26 24/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για την ονομασία τους ναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν αφήσουν τα αλυτρωτικά ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα.

Όπως δήλωσε: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση,

αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό» και διερωτήθηκε «εάν είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός και γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος. Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στον διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος«.

Και πρόσθεσε: «Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία.

Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του«.

The post Αναστασιάδης για Σκόπια: Χωρίς τα αλυτρωτικά ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα