Καθοριστικό ραντεβού Τσίπρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για όνομα και αλυτρωτικά

11:46 24/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Καθοριστική ενδέχεται να αποδειχθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, καθώς θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί στην πράξη αν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εννοεί όσα λέει το τελευταίο διάστημα. Η συνομιλία θα γίνει στις τέσσερις στο ελβετικό θέρετρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει τη διαλλακτική στάση που τηρεί δημοσίως ο νέος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, γνωρίζει όμως ότι αντιμετωπίζει ισχυρότατες

αντιστάσεις στο εσωτερικό -ακόμη και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιβανόφ, ο οποίος ασπάζεται τις θέσεις του σκληροπυρηνικού πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχική αισιοδοξία, που επικράτησε μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ζάεφ, έχει μετριαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ίσως αποδειχθεί πιο εύκολη μια συμφωνία σε σύνθετη ονομασία, παρά μια λύση για την απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από το σκοπιανό Σύνταγμα, τα οποία εκκινούν από τη δοξασία της ύπαρξης Μακεδονικού Έθνους.

Μια πρώτη ένδειξη για το πώς πήγε στ’ αλήθεια η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα προέλθει από το αν αποφασίσουν ή όχι να κάνουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς και το αποτέλεσμα αβέβαιο, από τη στιγμή που ο ηγέτης των Σκοπίων έχει δεσμευτεί να πάει σε δημοψήφισμα ενδεχόμενη συμφωνία. Τέσσερις γενιές Σκοπιανών έχουν γαλουχηθεί με την ψευδαίσθηση ότι αποτελούν κομμάτι του Μακεδονικού Έθνους, τμήματα του οποίου βρίσκονται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Πάντως, οι πιέσεις των ΗΠΑ είναι μεγάλες και προς τις δύο πλευρές για να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, ώστε τον Ιούλιο να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

The post Καθοριστικό ραντεβού Τσίπρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για όνομα και αλυτρωτικά appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα