Αλέξης Τσίπρας στο debate: Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί

22:52 9/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Στον πρώτο θεματικό κύκλο του debate που περιελάμβανε τους τομείς της Οικονομίας, της Ανάπτυξης και της Ανεργίας αυτό που ξεχώρισε ήταν η απάντηση του τέως πρωθυπουργού πως ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί!

Η ερώτηση προερχόταν από την Όλγα Τρέμη η οποία ρώτησε χαρακτηριστικά: «Είχατε υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά της 13ης σύνταξης κ.α. Εσείς υπογράψατε μειώσεις συντάξεων, αύξηση των εισφορών κ.α. Γιατί να σας ξαναψηφίσει

ο ελληνικός λαός;»
Αλ. Τσίπρας: Όλοι γνωρίζουν ότι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη. Είχαμε την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία καταφέραμε να μειώσουμε, εξοικονομώντας πόρους. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση μέχρι το 2019, καθώς και πόρους για ανάπτυξη, τη δέσμευση για χρέος. O ENΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που θεσμοθέτησε η ΝΔ ακριβώς γιατί δεν διαπραγματεύτηκε. Μόλις βελτιωθεί η οικονομία θα αντικατασταθεί. Ενώ και ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα: Ποιους προστατεύεται με τα μέτρα που φέρατε; Τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσετε; με τον τέως πρωθυπουργό να απαντά: «Ο λαός θυμάται τι έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά και τι καταφέραμε εμείς. Υλοποιήσαμε υπόσχεση για 100 δόσεις, φέραμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση. Ταυτόχρονα καταφέραμε να αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο για συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ. Με παράδοση ή με διεκδίκηση θα φέρναμε κάτι καλύτερο;

Ούτε τότε μπόρεσα να ξεφύγω από την υποχρέωση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε από την οικονομία, θα καταργηθεί όταν πάει μπροστά η οικονομία«.

Ερώτηση Όλγας Τρέμη προς τον Αλέξη Τσίπρα: Γιατί διαπιστώσατε με καθυστέρηση ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχασε την αξιοπιστία των εταίρων;

Αλ. Τσίπρας: Σε αυτή τη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν επιλογές που έδωσαν τόνωση στην αρχή, αλλά στην πορεία υπήρξαν και υπερβολές και λάθη. Τα λάθη όμως διορθώθηκαν.

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Πριν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί 18 αλλαγές. Μας λέτε ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε τον Τσίπρα γιατί είπε ψέματα. Εσείς είπατε την αλήθεια;

Ευ. Μεϊμαράκης: Είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε, άλλα επιδιώξαμε να τα πράξουμε αλλά δεν είχαμε την αυτοδυναμία. Όταν το 2015 παραδώσαμε τη χώρα, η οικονομία ήταν καλύτερη από ό,τι τώρα. Αν είχαμε τετραετή θητεία, θα είχαμε ολοκληρώσει όλα όσα είπαμε. Γι” αυτό ξαναζητάμε την ψήφο των πολιτών. Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε. Πώς θα δημιουργηθούν δουλειές;

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας, εάν δεν είστε αυτοδύναμοι;

Ευ. Μεϊμαράκης: ​Δεν δώσαμε υποσχέσεις όπως ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο. Δεσμευτήκαμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Ερώτηση Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή – Είναι έντιμο να μην εξηγείτε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει το πρόγραμμά σας.

Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι ό,τι καλύτερο να κάνουμε τρομοκρατία. Όποτε άνοιγε το θέμα, η συζήτηση έκλεινε αμέσως με τρομοφοβία. Το μνημόνιο είναι καταστροφή, όλα τα μνημόνια οδηγούν σε όλεθρο. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καθόλου καταστροφική. Εθνικό νόμισμα έχουν κι άλλες χώρες στην Ε.Ε. και δεν δυστυχούν καθόλου. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι μπαμπούλας, θα δώσει ρευστότητα.

Ερώτηση Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: Πιστεύω ότι δεν εντάσσεται στα μνημονιακά κόμματα το ΚΚΕ που λέει ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό λαό

Π. Λαφαζάνης: Η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα, δεν είναι κάτι παράξενο ή περίεργο. Μπορεί το εθνικό νόμισμα να υποτιμηθεί, αλλά θα λειτουργήσει θετικά για την παραγωγή.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη: Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει. Ψηφίζοντας τη συμφωνία, φέρατε νέες αυξήσεις στους φόρους. Σε τι διαφέρετε με τα υπόλοιπα κόμματα

Στ. Θεοδωράκης: Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Το ό,τι ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων. Χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά που θα βάλει τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα νέα μνημόνια. Αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, να μειώσουμε το κομματικό κράτος, να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, δεν θα απελευθερωθούμε από τα δεσμά του μνημονίου.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη: Τι θα πείτε στους επενδυτές προκειμένου να τους πείσετε να έρθουν στην Ελλάδα

Στ. Θεοδωράκης: Αν δεν γίνει προσιτή η χώρα για επενδύσεις, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει, είναι κοντά στο κέντρο της Ευρώπης.

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα: Γιατί η αποδέσμευση από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, όπως την προτείνει το ΚΚΕ, είναι καλύτερη από την πρόταση του κ. Λαφαζάνη.

Δ. Κουτσούμπας: Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας δεν οδηγεί σε διέξοδο, θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα: Εάν εφαρμοστεί η πρόταση του ΚΚΕ, θα πλουτίσουμε; Θα έρθει η ανάπτυξη;

Δ. Κουτσούμπας: Η Ελλάδα έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να διαγράψει και μονομερώς το χρέος και να αναπτύξει την οικονομία της, για να έχουν όλοι δουλειά.

Ερώτηση Μάκη Γιομπαζολιά προς τον Πάνο Καμμένο: Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και αυτό φαίνεται κυρίως, στα νησιά, όπου στην Τουρκία έχουν σαφώς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές

Π. Καμμένος: Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, είναι ξεκάθαρο. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης. Στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά, θα είμαστε η εγγύηση για τη φορολογία. Τα νησιά θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.
Μεγαλύτερη αποτυχία μας είναι ότι δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την οικονομία.
Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, είναι ξεκάθαρο. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης. Στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά, θα είμαστε η εγγύηση για τη φορολογία. Τα νησιά θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.

Ερώτηση Όλγας Τρέμη προς την Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ένα μνημόνιο που φέρνει αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Ουσιαστικά είναι η ουρά των παλαιότερων μνημονίων. Σε τι διαφέρετε από τα υπόλοιπα κόμματα.

Φ. Γεννηματά: Έχουμε εμπειρία και γνώση για να διαπραγματευτούμε. Ο ελληνικός λαός, έχοντας ζήσει την εμπειρία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κρίνει ποιον να εμπιστευτεί. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, θα το είχε πάρει ο κ. Τσίπρας. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε καταλύτης και να δώσουμε λύσεις.

Ερώτηση Όλγας Τρέμη προς την Φώφη Γεννηματά: Σας κατηγορούν ότι δεν κλείσατε τη διαπραγμάτευση για να μην επωμιστείτε το κόστος. Σας κατηγορούν ότι βάλατε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας.

Φ. Γεννηματά: Έχουμε ακούσει πολλές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα.
Ξεκίνησε η δεύτερη ενότητα: Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

Keywords
Τυχαία Θέματα