Daily Mail: Οι πειρατές του Αιγαίου – Έλληνες Λιμενικοί ληστεύουν και πνίγουν πρόσφυγες- Τι απαντά το λιμενικό

22:27 9/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Μασκοφόροι ένοπλοι από τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής κάνουν πλιάτσικο σε μετανάστες, αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη μαρτυρίες προσφύγων και αλληλέγγυων.

Οι μετανάστες μίλησαν στην Mail Online για ένοπλους κομάντος με κουκούλες που έχουν προχωρήσει σε δεκάδες επιθέσεις στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι λιμενικοί, που βρετανική

ιστοσελίδα χαρακτηρίζει «πειρατές», έχουν αποσπάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά που οι μετανάστες είχαν πάρει μαζί τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Τα θύματα αναφέρουν ότι οι μυστηριώδεις δράστες, που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος και μιλούν αγγλικά και ελληνικά τους χτυπούν με γκλοπς και τους ξεσκίζουν τα ρούχα, ακόμα και τα εσώρουχα, για να βρουν κρυμμένα κινητά τηλέφωνα και χρήματα πριν κλέψουν τους κινητήρες των σκαφών.

Τότε, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες που επικαλείται η Daily Mail, ανοίγουν μία τρύπα στο σκάφος και εγκαταλείπουν τους μετανάστες στη τύχη τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μετανάστες πετάχτηκαν στη θάλασσα από τους ίδιους τους λιμενικούς.

Θεωρούν δε πως οι επιτιθέμενοι λιμενικοί υποκινούνται από ρατσιστικά κίνητρα ενώ εντάσσονται σε ακροδεξιούς θύλακες στο εσωτερικό του λιμενικού σώματος.

Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που υποστηρίζεται και από πολλές οργανώσεις αλληλεγγύης: Μια σειρά ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν αυτές τις καταγγελίες και τις έχουν λάβει υπ’ όψη.

Ένας Σύρος πρόσφυγας, ονόματι Οσάμα Χαζ Τιχίρ, οικοδόμος από τη Δαμασκό, ανέφερε πως φοβόταν ότι θα πέθαινε όταν δέχτηκε επίθεση, πριν τρεις εβδομάδες.

Επέβαινε μαζί με άλλους 40 Σύρους σε μια βάρκα που έμεινε ακυβέρνητη μεσοπέλαγα.

«Τότε ξαφνικά δεχτήκαμε επίθεση από μασκοφόρους,, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, που επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο», περιγράφει ο Τιχίρ. «Έφεραν όπλα και μαχαίρια και μας έριξαν τον έναν πάνω στον άλλον, μέσα στη βάρκα, φωνάζοντάς μας παράλληλα – δεν ξέρω σε πια γλώσσα».

«Έκλεψαν 850 ευρώ από εμένα και συνολικά 35.000 ευρώ από όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έβαλαν όλα τα μετρητά σε μια τσάντα και τα κινητά σε μια άλλη. Έσκισαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι και πέταξαν τον κινητήρα στη θάλασσα. Μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό.

«Φορούσαμε όλοι σωσίβια και πιστεύαμε ότι θα πεθάνουμε. Αλλά λίγα λεπτά αργότερα η τουρκική ακτοφυλακή ήρθε και μας διέσωσε», είπε ο Ταχίρ, σημειώνοντας πως μάλλον πρόκειται για ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Βλέποντας φωτογραφίες από τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε: «Στο όνομα του Αλλάχ, σας λέω την αλήθεια. Είχαν την ίδια μαύρη στολή, το ίδιο όπλο και το ίδιο πλοίο. Αυτοί ήταν».

Το πλοίο ήρθε και έφυγε προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, είπε.

Ένας άλλο Σύρος πρόσφυγας, ο 24χρονος Ραμί Κουραφά, απόφοιτος πανεπιστημίου που εργαζόταν ως δάσκαλος οδήγησης στη Συρία, ταξίδευε με τα ξαδέλφια του όταν, όπως υποστηρίζει, δέχτηκαν επίθεση στις 17 Ιουλίου, χάνοντας 70.000 δολάρια και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Επρόκειτο για ένστολους της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε.

«Οι λιμενικοί μας κύκλωσαν και φώναζαν σταματήστε, γυρίστε πίσω«, αλλά δεν σταματήσαμε ακόμα και όταν η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης του λιμενικού φαινόταν εξαιρετικά εκνευρισμένος. Κοίταζε προς ένα άλλο σκάφος, και λίγο μετά έφυγε. Τότε, λίγα μόλις λεπτά αργότερα, ήρθαν οι κομάντος. Ήταν σαν να τους είχε κάνει νεύμα να έρθουν.

Οι ένοπλοι κατέστρεψαν το πλοιάριο και τους είπαν να επιβιβαστούν στο σκάφος τους. «Τότε μας πήγαν μακριά στη θάλασσα, τόσο που δε βλέπαμε πια στεριά. Αρχίσαμε να παραπονιόμαστε και σύντομα επήλθε συμπλοκή. Τότε πήραν τα λεφτά και τα τηλέφωνά μας.

«Μας ανάγκασαν να βγάλουμε τα ρούχα μας, ακόμα και τα εσώρουχα, ώστε να βρουν τα πάντα», είπε.

Τότε, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, οι λιμενικοί επέστρεψαν τους πρόσφυγες στο τρύπιο πλοιάριο και τους εγκατέλειψαν. Διασώθηκαν τρεις ώρες αργότερα επειδή ένας εξ αυτών είχε κρύψει ένα μικρό κινητό τηλέφωνο. Και ο Κουραφά, που ζει πλέον σε καταυλισμό στη Γερμανία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για Έλληνες λιμενικούς.

Πηγή: Daily Mail

Σε ανακοίνωση του το Λιμενικό απαντά στα δημοσιεύματα αναφέροντας ότι οι καταγγελίες ελέγχονται ως προς τη βασιμότητα τους, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι πολύ εύκολο για τον οποιονδήποτε να προμηθευτεί τον εξοπλισμό του ενώ υπογραμμίζει ότι οι μαρτυρίες δεν αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία όπως πχ τους αριθμούς σκαφών του ΛΣ, αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν στην κατοχή τους κινητά τελευταίας τεχνολογίας με τεχνολογία κατάλληλη για λήψη βίντεο…σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα δεν επιβεβαιωθούν τότε: «προκαλούν εύλογα την υπόνοια έχουν ως στόχο να πλήξουν το κύρος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και το ηθικό των στελεχών του, δημιουργώντας στρεβλές και άδικες εντυπώσεις εναντίον του προσωπικού του, που καθημερινά προσφέρει τα μέγιστα στο άοκνο έργο της διάσωσης και αρχικής φροντίδας των μεταναστών – προσφύγων, κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα