Ακύρωση Μνημονίου και εθνικοποίη​ση Τραπεζών, εξήγγειλε ο Τσίπρας

14:56 1/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων θα είναι {η πρώτη πράξη} μιάς κυβέρνησης της Αριστεράς, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του Σύριζα, και πρόσθεσε ότι {το δεύτερο βήμα} της θα είναι η καταγγελία των επαχθών όρων και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, το οποίο -όπως είπε- δεν είναι βιώσιμο.

Μιλώντας σε μιά κατάμεστη αίθουσα, και διακοπτόμενος συχνά

από συνθήματα, εξήγγειλε την εθνικοποίηση των τραπεζών και τη σταδιακή επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε έχουν πουληθεί (προφανώς εννοεί ΟΤΕ και λιμάνι Πειραιά) είτε βρίσκονται σε διασικασίες ιδιωτικοποίησης.
Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται και η κατάργηση της πράξης του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία μειώθηκαν οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και περιορίστηκε η μετενέργεια.
Δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητη η επισήμανσή του ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αφήνουν άδεια ταμεία», που παραπέμπει στην ιστορική φράση του  Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 «παραλάβαμε καμμένη γη»!

Σημαίνει αυτό, άραγε, ότι αφήνει ανοιχτό κάποιο παράθυρο «στρογγυλέματος» των θέσεών του μετά τις εκλογές, με επίκληση της δραματικής οικονομικής κατάστασης; Μένει να αποδειχθεί.

Ιδιαίτερη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η ανακοίνωση ότι θα δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους λαθρομετανάστες, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -εκεί που υπάρχουν δουλειές, όπως είπε.

Ποια θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων στη θέση αυτή;

Keywords
Τυχαία Θέματα