Ακύρωσε η Αθήνα NAVTEX για έρευνες του γερμανικού σκάφους στο Αιγαίο

23:02 3/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Στην απόφαση να ακυρώσει την άδεια που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, αφού διαπιστώθηκε ότι νωρίτερα οι Γερμανοί είχαν απευθυνθεί και στις τουρκικές αρχές ζητώντας άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνες εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Μάλιστα η Τουρκία έσπευσε εκ των υστέρων να εκδώσει παράνομες

NAVTEX για έρευνες του γερμανικού ερευνητικού σκάφους σε όλο το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, μέχρι την Ικαρία, την Κάρπαθο και τα Κύθηρα.

Για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτείται άδεια αλλά απλώς γνωστοποίηση των ερευνών στο παράκτιο κράτος ώστε οι αρμόδιες Αρχές να εκδώσουν τις αναγκαίες Αναγγελίες προ Ναυτιλομένους.

Το METEOR είναι το ίδιο σκάφος, το οποίο ενώ πραγματοποιούσε πριν τρεις ημέρες έρευνες βάσει ελληνικής NAVTEX βόρεια της Λήμνου παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος, ενώ οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη την ελληνική αναγγελία των ερευνών αυτών, δηλώνοντας ότι για την περιοχή αρμόδιες για έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα πάντως με ελληνική αναγγελία το γερμανικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου ενώ σύμφωνα με το δηλωμένο δρομολόγιο του πλοίου, μετά την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατανια της Ιταλίας.

Το γερμανικό σκάφος έπλεε το απόγευμα νότια του Αη Στράτη με κατεύθυνση νοτιοδυτικά χωρίς να πραγματοποιεί έρευνες, υπό το βλέμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

The post Ακύρωσε η Αθήνα NAVTEX για έρευνες του γερμανικού σκάφους στο Αιγαίο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα