Αίτημα για διετές πρόγραμμα από τον ESM καταθέτει η κυβέρνηση

11:16 8/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί το επόμενο 48ωρο η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς την Αθήνα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναμένεται να καταθέσουν σήμερα στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM,

ενώ θα υποβάλουν ταυτόχρονα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της επόμενης τριετίας και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής η Αθήνα υποχρεούται να στείλει στους θεσμούς τη λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξετασθεί στο Euro Working Group. Στην περίπτωση που κριθεί επαρκές, τότε θα δοθεί το πράσινο φως για την σύγκληση Eurogroup το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα έχουν μπει στο χαρτί «τα ενιαία προαπαιτούμενα για μία διετή συμφωνία» η οποία θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.

Δεδομένου ωστόσο ότι το ελληνικό αίτημα για την χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας απαιτεί ειδικές διαδικασίες και χρόνο για να προχωρήσει, τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει θα πρέπει να ψηφιστούν, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου η ελληνική «αξιοπιστία» έναντι των εταίρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα