Toυρκία-δημοτικές εκλογές: Ο Ερντογάν παίρνει οριακά την Πόλη, χάνει την Άγκυρα και τη Σμύρνη

21:02 31/3/2019 - Πηγή: Aixmi

Ο Ταγίπ Ερντογάν χάνει για πρώτη φορά από όταν ανήλθε στην εξουσία, το 2003,τον δήμο της Άγκυρας, ενώ κερδίζει οριακά τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Όπως ήταν αναμενόμενο ηττήθηκε, με μεγάλη διαφορά, στη Σμύρνη. Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται να κερδίζει οριακά την Κωνσταντινούπολη με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων επικρατεί με διαφορά περίπου 40.000 ψήφων.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κερδίζει ο υποψήφιος των κεμαλιστών, Μανσούρ Γιαβάς, με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί.

Η Σμύρνη -προπύργιο των κεμαλιστών- είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας σκοτώθηκαν 2 άτομα στη Μαλάτεια, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο, όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Υπογράμμισε, επίσης, την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές όπου είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής. πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.

The post Toυρκία-δημοτικές εκλογές: Ο Ερντογάν παίρνει οριακά την Πόλη, χάνει την Άγκυρα και τη Σμύρνη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα